Každý rok slyšíme, že nový díl série FIFA bude realističtější, umělá inteligence bude chytřejší, centry budou přesnější, góly budou více různorodé... Zkrátka, že se celkově zážitek posune na novou úroveň. V případě nacházející FIFA 21 je to úplně stejný, avšak dochází také k několika překvapením.

Začneme tím, co mě skutečně překvapilo. Jde o novinku, z níž matadoři nebudou vůbec nadšeni. Vývojáři hráčům umožní přetočit čas zpět stejně jako v závodních hrách. Tato funkce bude dostupná pouze v režimu Výkop s tím, že čas půjde přetočit o 30 sekund, ovšem má to svá pravidla. Vrátit se můžete pouze v případě, že nedošlo k přerušení hry, gólu nebo poločasu. Tímto způsobem nabízí EA Sports hráčům druhou šanci, aby lépe naložili se svou šancí, případně lépe bránili.

Přečtěte si také: PC verze FIFA 21 je vytvořena na základě PS4 a Xbox One verzí. Nečekejte velký skok

FIFA 21 vás má odměnit za kreativitu a kontrolu s míčem i bez něj. Tvůrci připravili inteligentnější poziční hru, lepší gólové příležitosti a vámi kontrolované náběhy.

Agilní driblink: Novinkou FIFA 20 byly dynamické souboje jeden na jednoho. V nové sezóně budete moct využít agilní driblink, abyste se kreativně dostali přes obránce. Protivníky můžete zaskočit rychlou prací nohou. Tím získáte větší kontrolu a odezvu v situacích jeden na jednoho. Nová finta s překulením míče („most“) nebo překulení míče s naznačením otočky rozšíří vaše možnosti, jak se rychle probojovat přes obránce.

Inteligentní poziční hra: Tento nový systém zvyšuje důležitost tohoto fotbalového prvku. Špičkoví útočníci se nebudou pouštět do zběsilých náběhů a pohlídají si ofsajdovou linii podle postavení posledního obránce, tvůrci hry si budou hledat prostor k operování mezi řadami, zatímco nejlepší obránci budou efektivněji blokovat dráhy přihrávek, což soupeři ztíží vytváření gólových příležitostí.

Kreativní náběhy: Ve FIFA 21 dostane do rukou nové nástroje pro ovlivnění pohybu spoluhráčů bez míče. Jde o revoluci ve vytváření útočných situací, jež vám poskytne další způsoby, jak prolomit soupeřovu obranu.

Plynulejší střety: Ve FIFA 21 se budou klíčové fotbalové momenty včetně závarů v malém vápně, bojů o míč ve středu pole a útočných duelů rozhodovat přirozeněji než kdy předtím, mezi hráči bojujícími o míč tak bude docházet k plynulejším střetům.

Více už se dozvíte z traileru, který má české titulky. Příště se EA Sports budou věnovat novinkám v kariéře a Ultimate Team. My už nyní ale víme, že kariéra přinese interaktivní zápasové simulace, kdy budete moci naskočit do zápasu a zase pryč a ovlivňovat aktuální dění, nebo se zaměřit pouze na klíčové momenty včetně penalt a pokutových kopů. Budete mít také větší vliv na fotbalový růst svých hráčů. Více jsme psali zde.

FIFA 21 vychází 9. 10. 2020 na PC, PS4 a Xbox One s bezplatným upgradem na PS5 a Xbox Series X. Na Switchi dostane jen aktualizovanou verzi na starém enginu.