Společnost EA Sports překvapila fanoušky virtuálního fotbalu. Bezplatná aktualizace s vylepšením FIFA 21 pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S měla původně vyjít zítra 4. 12., už dnes je ale dostupná hráčům, kteří vlastní FIFA 21 ve verzi pro PlayStation 4 a Xbox One.

Pokud patříte mezi ně, stačí se na PS5 nebo Xbox Series X/S přihlásit na účet spojený s kopií FIFA 21 pro předešlou generaci konzolí a v knihovně byste měli vidět ikonku pro stáhnutí upgradu. Na PS5 má aktualizace kolem 50 GB.

PC verze vylepšení neobdrží. Vývojáři tvrdí, že je to z důvodu minimálních systémových požadavků. Jinak řečeno, po aktualizaci by vzrostly nároky, což EA Sports nechtějí. Ovšem na PC se dá nastavit kvalita grafiky, tak by to neměl být takový problém.

Přečtěte si také: Stovky fotbalistů bojují za svá práva. EA a FIFA v problémech?

U PS5 a Xbox Series X/S verzí FIFA 21 slibují vývojáři obrovský posun vpřed ve vizuální kvalitě s novým systémem nasvícení nazvaném LiveLight Rendering. Ten má umožnit vytvořit ultra realistická fotbalová prostředí. Dojde tak na lepší atmosféru na jednotlivých stadionech při fotbalovém zápase, stejně tak na detailnější vlasy a obličeje známých i méně známých fotbalistů.

Novinkou je herní kamera inspirována vzhledem a dojmem televizního vysílání. Ta by měla společně s řadou předzápasových filmečků a největších gólových momentů přispět k většímu ponoření a vzrušení při každém zápase.

Realističtější má být také pohyb hráčů. Tvůrci využívají systém animací Multi-Touch, jenž kombinuje 700 nových animací, které zvyšují vizuální kvalitu a odezvu propojených animací. Díky tomu mají být hráči hbitější a mít lepší kontrolu nad míčem. Mimo jiné budou fotbalisté lidštější, mají si například utírat pot z obličeje nebo na nich má být vidět udýchání po sprintu.

Na PlayStationu 5 navíc FIFA 21 podporuje haptickou odezvu ovladače DualSense. Bezdrátový ovladač pomocí speciálních vibrací bude přenášet dění z obrazovky. Okusit máte dopad střel, přihrávek i soubojů. Když se levá noha fotbalisty dotkne míče, tak bude vibrovat pouze levá část gamepadu. Roli sehrají také adaptivní spouště. Jejich odpor se bude zvyšovat, když bude hráč vyčerpán, stejně tak pocítíte důraz v soubojích o míč. Odpor má narůst při zvyšující se únavě hráčů bojujících o míč.

V PS5 verzi fungují také karty Aktivit. Umožní vám rychle přejít do oblíbených režimů přímo z domovské stránky uživatelského rozhraní PlayStationu 5. EA také zmiňuje načítání rychlých zápasů díky superrychlému SSD disku. Načtení má trvat méně než dvě sekundy.

Ve videu nahoře a u textu se můžete podívat na videa s gameplay záběry z next-gen verzí FIFA 21. EA Sports mají naplánovaný launch trailer na dnešní pátou hodinu odpolední.