Krátce před začátkem galavečeru The Game Awards 2022 se Microsoft oficiálně dozvěděl, že Federální obchodní komise (FTC) bude společnost žalovat kvůli akvizici Activisionu Blizzard za téměř 69 miliard dolarů.

Zajímavé ale je, že FTC nežádá o předběžné opatření, aby akvizice byla zablokovaná. Stížnost nepodala u federálního soudu, ale u svého vlastního správního soudu. Jinými slovy, nebrání tomu, aby Microsoft koupil Activision Blizzard. Jde tak spíše o snahu prodiskutovat podmínky, ovšem první projednávání je stanoveno až na 2. 8. 2023.

Podání žaloby odhlasovala čtyřčlenná komise. Tři demokratičtí členové (předsedkyně Lina Khan, Rebecca Slaughter a Alvaro Bedoya) hlasovali pro a republikánka (Christine Wilson) byla proti. Komise se měla den předtím sejít se zástupci Microsoftu kvůli projednání ústupků.

Pojďme se podívat, co vadí. Agentura vlády Spojených států amerických uvádí, že majitel Xboxu by nákupem vydavatele Call of Duty získal kontrolu nad špičkovými videoherními značkami, což by poškodilo hospodářskou soutěž v oblasti herních konzolí a předplacených služeb. FTC se bojí, že by Microsoft znemožnil nebo zhoršil přístup konkurence k populárnímu obsahu.

FTC tvrdí, že Microsoft akvizicemi potlačuje konkurenci, která potom nemá přístup k obsahu pro své konzole. Tady uvádí akvizici ZeniMaxu, mateřské společnosti Bethesda Softworks s id Software, z roku 2021 a za příklad dává hry Starfield a Redfall, které budou konzolovou exkluzivitou pro Xbox, nevyjdou na konkurenční konzole. A to přesto, že předtím ujišťovala evropské orgány, že nemá motiv zadržovat hry pro konkurenční konzole.

„Dnes se snažíme zabránit Microsoftu, aby získal kontrolu nad předním nezávislým herním studiem a využil ho k poškození hospodářské soutěže na několika dynamických a rychle rostoucích herních trzích,“ dočteme se v tiskové zprávě FTC od ředitelky úřadu.

FTC považuje Activision Blizzard za jednoho z velmi malého počtu špičkových videoherních vývojářů, kteří vytvářejí a vydávají vysoce kvalitní videohry pro více zařízení. A poznamenává, že tituly vydavatele, jako Call of Duty, Overwatch a World of Warcraft, v současné době přitahují 154 milionů aktivních uživatelů měsíčně.

To by se ale po schválení akvizice mohlo změnit. S kontrolou nad hitovými franšízami Activisionu by Microsoft měl prostředky i motiv k poškozování konkurence manipulací s cenami Activisionu, zhoršováním kvality her Activisionu nebo zkušeností hráčů na konkurenčních konzolích a herní službách, změnou podmínek a načasováním přístupu k obsahu Activisionu nebo úplným odepřením obsahu konkurentům, což by vedlo k poškození spotřebitelů.

Jinými slovy by Microsoft akvizicí Activisionu Blizzard získal nespravedlivou výhodu, která by utlumila inovace v oblastech, jako jsou předplatné herních služeb a cloudové hry.

FTC se bojí toho, co Microsoft už dříve odmítl. Společnost mj. uváděla, že dohoda s Activisionem Blizzard je výhrou pro všechny, včetně hráčů i vývojářů.

MICROSOFT STÁLE VĚŘÍ

Microsoft na oznámení FTC reagoval slovy místopředsedy představenstva a prezidenta Brada Smitha.

„Nadále věříme, že tato transakce rozšíří konkurenci a vytvoří více příležitostí pro hráče a herní vývojáře,“ napsal Smith. „Od prvního dne jsme se zavázali řešit obavy o hospodářskou soutěž, včetně toho, že jsme začátkem tohoto týdne nabídli FTC ústupky.“

Těmi ústupky Microsoft myslí vydávání Call of Duty na PlayStation po dobu 10 let. Také se společnost zavázala k tomu přinést Call of Duty na Nintendo Switch a zachovat značku na Steamu.

„Máme naprostou důvěru v náš případ a vítáme příležitost předložit náš případ u soudu,“ dodal Smith.

Důvěru v dokončení akvizice vyjádřil v prohlášení pro zaměstnance ředitel Activisionu Blizzard Bobby Kotick. Věří, že dohoda bude uzavřena.

Akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft byla oznámena v lednu letošního roku. Dohodu ostře kritizovala konkurenční Sony, která označila Call of Duty za blockbuster, jenž mění rozložení sil na konzolích. Více například zde.

DETAILNÍ VYŠETŘOVÁNÍ OD EVROPY A BRITÁNIE

Evropské a britské úřady pro hospodářskou soutěž už dříve oznámily podrobnější prošetřování akvizice. Oba úřady se obávají, že akvizice může snížit hospodářskou soutěž na trzích distribuce her pro konzole a PC. Také uvádí obavu, aby Microsoft neomezil přístup k videohrám pro konzole a PC od Activisionu Blizzard, včetně vysoce známých a úspěšných her, jako je Call of Duty.

Největším problémem se pro všechny zdá Xbox Game Pass. Předplatné Microsoftu po akvizici Activisionu Blizzard získá mnoho oblíbených her. Navíc jak je u Microsoftu zvykem, Call of Duty a další nové tituly budou v předplatném zpřístupněni v den vydání. To je pořádná motivace k tomu platit Game Pass.

Microsoft očekával uzavření akvizice Activisionu Blizzard do konce svého fiskálního roku 2023, ten končí v červnu 2023. EU si vzala čas do 23. 3. 2023.

Pokud bude dohoda zablokovaná, musí Microsoft zaplatit 3 miliardy dolarů společnosti Activision Blizzard.