Mezinárodní federace fotbalových asociací (zkráceně FIFA) požaduje za licenci dvojnásobek. Aby společnost Electronic Arts mohla svou hru pojmenovat FIFA, musí každé čtyři roky zaplatit více než miliardu amerických dolarů.

Jednání o prodloužení smlouvy mezi společnostmi FIFA a EA údajně probíhají již dva roky. Nyní se mají nacházet ve slepé uličce, uvádí deník New York Times s odkazem na několik osob blízkých vyjednávání. Současná desetiletá licence končí po Mistrovství světa v Kataru (probíhá od 21. 11. 2022 do 18. 12. 2022).

Problémem nemá být pouze zdvojnásobení požadované částky za licenci, ale také exkluzivní práva. Organizace FIFA by údajně nejraději omezila exkluzivitu EA, která by se vztahovala na fotbalové hry, nejspíše ve snaze najít nové zdroje příjmů za práva, která by si ponechala. EA Sports zase chtějí prozkoumat další možnosti v rámci ekosystému videoher FIFA, včetně zajímavostí ze skutečných zápasů, videoherních turnajů a digitálních produktů, jako jsou NFT.

Rozhodnutí padne pravděpodobně do konce roku. Už nyní se má ale FIFA poohlížet po dalších zdrojích příjmů. Jednou z možností má být prodej licence na videohry a digitální produkty, které nesouvisejí s fotbalem. Ty mají být podle nových podmínek mimo exkluzivitu EA. To by znamenalo, že si například Epic Games může zaplatit za licenci a využít značku FIFA v populární battle royale akci Fortnite.

Signálů poukazující na to, že jednání nejde podle plánu, je několik. V poslední době si EA zaregistrovala ochrannou známku EA Sports F.C. Představitelé firmy zase připustili, že v budoucnu může dojít k přejmenování EA Sports FIFA.

Peter Moore, který v Electronic Arts zastával vysokou funkci před odchodem v roce 2017, dodává, že neviděl žádnou zprávu o jednání mezi FIFA a EA. To je podle něj malý signál. Jako překážku vidí právě ztrátu exkluzivity.

„EA utratili doslova stovky milionů dolarů za vybudování jména FIFA ve videoherním světě,“ uvádí. Podle něj EA nebude chtít připustit, aby se k exkluzivitě dostal někdo jiný. Očekává, že EA bude vyjednávat a bojovat proti záměru fotbalové federace. FIFA se podle něj stala synonymem videoher díky Electronic Arts.

Dodejme, že za posledních dvacet let tržby her FIFA přesáhly 20 miliard dolarů. Licenční smlouva mezi EA a FIFA se stala nejcennější obchodní dohodou organizace, má mít hodnotu asi 150 milionů dolarů ročně.