Když hra GoldenEye v roce 1997 vyšla pro N64, tak to byl pro tehdejší generaci hráčů, kteří neměli počítač, v podstatě zázrak a mohli si tak zahrát FPS hru, která na tehdejší poměry vypadala fantasticky. Pokud patříte mezi ně, případně máte rádi staré hry a agenta 007, tak máme dobrou zprávu: připravuje se fanouškovský remake.

Pokud byste náhodou tuto legendární FPS hru neznali, tak GoldenEye 007 je střílečka z pohledu první osoby, kterou vyvinula společností Rare. Titul je založen na filmu GoldenEye z roku 1995 a v hlavní roli nebyl nikdo jiný než James Bond. Hra vyšla na konzoli Nintendo 64 srpnu 1997 a ocitli jste se právě v roli tohoto známého agenta. Vašim úkolem bylo zabránit zločineckému syndikátu použít satelitní zbraň proti Londýnu. Kromě singleplayeru jste měli na výběr split-screen multiplayer, v němž až čtyři hráči mohli soutěžit v různých typech deathmatche.

GoldenEye 007 byl vysoce oceněný herními médii a prodal přes osm milionů kopií po celém světě, čímž se stal třetí nejprodávanější hrou na Nintendo 64. Získal cenu BAFTA Interactive Entertainment Games Award a čtyři ceny od Akademie interaktivních umění a věd.

Při pohledu zpět je GoldenEye 007 považován za důležitou hru v historii stříleček z první osoby a signalizuje přechod od tehdejšího standardního přístupu Dooma k realističtějšímu stylu. Je průkopníkem funkcí, jako jsou atmosférické mise pro jednoho hráče, tajné prvky a režim deathmatch pro více hráčů. Tato hra je často uváděna jako jedna z největších her všech dob.

Na tuto pecku nyní přichází fanouškovský remake, který běží na Unreal Enginu čtvrté generace, což oproti původnímu Source je značný posun. Minimálně z videa hra vypadá skvěle. Název pro remake byl zvolen GoldenEye 25. V roce 2022, kdy vyjde, to totiž bude 25 let od vydání původní hry. Ta na dnešní poměry zrovna nevyčnívá a je tedy super, že tuto pecku dostaneme v novém kabátku. I když jedna předělávka tu už byla. V roce 2010 vyšel GoldenEye 007 od vývojářů ze studia Eurocom, kteří hru zmodernizovali a nabídli na platformách PlayStation 3, Xbox 360, Wii a Nintendo DS.

Jste rádi za fanouškovskou předělávku této hry? Případně hráli jste vy sami originál GoldenEye z roku 1997?