Fanoušci PlayStationu jsou napjati a dochází jim trpělivost. Po včerejším detailním odhalení Xboxu Series X se dožadují informací o nové generaci konzole od Sony. Z příspěvků na sociálních sítích a Redditu je patrné, že jsou fanoušci unaveni čekáním na novinky o PlayStationu 5. O něm Sony poprvé promluvila v minulém roce a za poslední dva měsíce ukázala jen logo. Přitom nedávno to bylo sedm let od představení PS4.

Napětí se postupně stupňuje. Sony už před časem oznámila, že se nebude účastnit červnové E3 v Los Angeles a místo toho se zaměří na menší události po celém světě. Avšak obavy z čínského koronaviru přiměly Sony změnit své plány a společnost vynechá bostonský PAX East (dostupné mělo být hratelné demo The Last of Us: Part II) i vývojářskou konferenci GDC v San Franciscu.

Situace zašla tak daleko, že se na sociálních sítích fanoušci PlayStationu baví o funkcích Xboxu Series X a jsou z některých možností nadšeni. Druhým dechem ale dodávají, že by brzy rádi slyšeli informace od Sony.

Mnoho fanoušků PlayStationu doufá, že PS5 bude mít cross-buy model po vzoru Xboxu Series X, aby si bez dalších investic mohli zahrát vylepšené verze her z PS4 - například Cyberpunk 2077, kde CD Projekt RED již potvrdil bezplatný upgrade v rámci programu, který Microsoft nazývá Smart Delivery a nabízí ho dalším vývojářům a vydavatelům.

Někteří si myslí, že se Sony vyhýbá pozornosti a za zavřenými dveřmi řeší problémy s konzolí. Spekulace tvrdí, že Xbox Series X má být výkonnější než PS5. Doufejme, že u Sony je vše v pořádku a firma má vše dobře naplánované, aby své fanoušky v pravý čas překvapila. Mezitím si majitelé PS4 užijí nadcházející hry v čele s Nioh 2, Final Fantasy VII Remake a The Last of Us: Part II.

Co víme o PS5?

O PlayStationu 5 toho nevíme celou řadu. Neviděli jsme design, neznáme konkrétní datum vydání a ani cenu. Před měsícem Sony odhalila logo PS5 a dříve řekla, že využije osmijádrový a 16vláknový procesor x86-64-AMD Ryzen “Zen2" a vlastní grafický čip na architektuře RDNA Navi od AMD s podporou ray tracingu a 3D audia.

  • Standardem je rychlý SSD disk
  • Podpora fyzických verzí her
  • Kompatibilita s PlayStation VR
  • Podpora 3D zvuku, ray tracingu a 8K TV (pro Blu-ray filmy)
  • Kompatibilita s PS4 hrami (tady není jisté, zda se všemi)
  • Nový DualShock s lepšími vibracemi a adaptivními triggery
  • Podpora fyzických verzí her

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ČLÁNKY O PS5: