Během dnešního dne internetový svět obletěla zpráva o možném odkladu her z důvodu šíření pandemie koronaviru. Po sociálních sítích se říší zejména poplašná zpráva o odkladu PS4 exkluzivit The Last of Us Part II a Ghost of Tsushima z důvodu koronaviru.

Nákaza Covid-19 se týká nás všech a má obrovský dopad na naše životy, z Číny se přesunula do Evropy a USA. Jednotlivé státy vyhlašují nouzové stavy, omezují pohyb lidí a snaží se šíření zastavit, což pociťují také herní společnosti, které nechávají své zaměstnance pracovat z domova. Sportovní svět se zastavil, premiéry filmů jsou odloženy, ale videohry nadále žijí a zdá se, že se jich nelichotivá situaci moc nedotkne.

Společnost Sony uklidnila fanoušky PlayStationu. V oficiálním prohlášení píše, že aktivně monitoruje situaci s možným zpožděním vývoje jednotlivých titulů. Dohlíží nejen na projekty u vlastních studií, ale také na hry partnerských/externích týmů, zejména týmů z Evropy a Spojených států amerických.

Ze zprávy je důležité, že v současné době Sony nezaznamenala žádné vážné problémy, které by měly v aktuálním fiskálním roce ovlivnit vydání plánovaných her. V prohlášení je uvedeno, že vydání vznikajících her nebude s největší pravděpodobností změněno. Tím pádem by survival thriller The Last of Us Part II od studia Naughty Dog měl vyjít v květnu a Ghost of Tsushima od Sucker Punch zase v červnu. Obě studia sídlí v USA a u obou her byly již dříve potvrzeny české titulky.

V prohlášení se nic nepíše o PlayStationu 5, ale zdá se, že Sony nemá v úmyslu měnit své plány ani s novou generaci konzolí a nadále platí její uvedení na trh koncem letošního roku. Ve zprávě je v souvislosti s výrobou uvedeno, že se firmy v Číně vracejí na úroveň produkce, kterou měly před rozšířením viru. Tím pádem by neměly hrozit další prodlevy ve výrobě, ať už součástek potřebných pro konzole, sestavení konzolí nebo lisování her na disky.

Videoherní svět je - zdá se - zatím v pořádku, což se nedá říci o dalších segmentech Sony - odklad hudebních nahrávek a zastavení veškerých filmových a televizních produkcí. Doufejme, že se svět brzy vrátí do normálu a pandemie bude minulostí.

Situaci bedlivě sledují také analytici. Ty nadále stojí za tím, že nová generace konzolí vyjde koncem letošního roku, ale obávají se, zda Sony a Microsoft dokážou při premiéře uspokojit poptávku. Podle analytiků by mohlo být připraveno na prodej méně kusů, než obě společnosti před vypuknutím pandemie plánovaly.

Otázkou je, zda se Covid-19 nedotkne jednotlivých ratingových organizací, které několik měsíců před uvedením hry na trh produkt schvalují. Pokud by tyto organizace nefungovaly, tak by hry nemohly fyzicky vyjít.