Včera jsme se dozvěděli, že si na next-gen upgrade Zaklínače 3 počkáme o něco déle. A bohužel nejde o jediný projekt spojený se studiem CD Projekt RED, na jehož vydání budeme čekat déle, než si možná někteří mysleli. V průběhu nejnovější konference skupiny CD Projekt pro investory bylo totiž oznámeno, že očekávaná placená expanze Cyberpunku 2077 vyjde až příští rok.

Stále přitom není úplně jasné, jestli CD Projekt RED chystá víc než jednu expanzi. Ředitel vývoje questů Paweł Sasko nedávno naznačil, že se nadále počítá se dvěma placenými přídavky, o nichž se neurčitě hovořilo v minulosti. Nyní ale vedení společnosti opět mluví jen o jednom rozšíření. Sám Sasko každopádně na Twitteru prohlásil, že si sice uvědomuje, že fanoušky čeká trocha čekání, ale vývojáři se chtějí ujistit, že bude projekt řádně propracovaný.

Letos tedy v souvislosti s expanzí Cyberpunku 2077 dojde jen na samotný vývoj, ne na vydání. Rok 2022 má patřit také další podpoře základní hry, stejně jako dokončení již zmíněného next-gen upgradu Zaklínače 3 a vývoji zbrusu nového Zaklínače, jehož pohání Unreal Engine 5. Další podpora čeká také Gwent: The Witcher Card Game, mobilní The Witcher: Monster Slayer a práci studia The Molasses Flood.

Americký tým rozšířil rodinu CD Projektu loni na podzim, přičemž nadále připravuje zatím neoznámený projekt využívající značku Zaklínač nebo Cyberpunk. A protože CD Projekt RED jako snad každé větší studio hledí i do vzdálenější budoucnosti, během roku 2022 dojde i na konceptuální a výzkumnou práci spojenou s neoznámenými projekty, jež vyjdou v dalších několika letech.

Letos se ale jedné významné herní novinky od CD Projektu RED přece jen dočkáme, a to samostatně hratelného spin-offu karetního Gwentu, který zatím známe pod pracovním označením Project Golden Nekker. Zaklínačskou karetní hru již minulý týden obohatily karty využívající kresby, jež z tohoto projektu vychází. A co víc, na oficiálním webu bylo potvrzeno, že Project Golden Nekker je založen na základní hratelnosti a mechanikách samotného Gwentu. Lze proto očekávat, že plnohodnotné odhalení této novinky už není příliš daleko. Snad tedy zlatý nekker dorazí dřív, než Netfli... ale ne, tentokrát už žádné narážky na seriál, protože všeho opravdu moc škodí.

Toto tvrzení ale očividně neplatí vždy. Třeba Zaklínače 3 zjevně není nikdy dost a neškodí v jakémkoliv množství, jak dokazuje skutečnost, že hry Zaklínač 3: Divoký hon se již napříč všemi platformami a v různých edicích prodalo od roku 2015 více než 40 milionů kusů. Celá herní série, která zahrnuje ještě hry Zaklínač, Zaklínač 2: Vrahové králů, Thronebreaker: The Witcher Tales a nejspíš také digitální verzi deskové hry The Witcher: Adventure Game, má pak na kontě přes 65 milionů prodaných kopií. Osobně si ještě pamatuji, s jakou slávou a hrdostí kdysi CD Projekt RED oznámil, že se originálního Zaklínače z roku 2007 prodal jeden milion kusů. Od té doby se holt změnilo hodně věcí. Ani Cyberpunku 2077 se přitom nedaří špatně a aktuálně platí číslo přes 18 milionů prodaných kopií.