Evropská komise, britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy a americká Federální obchodní komise pokračují ve vyšetřování akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft za téměř 69 miliard dolarů.

První jmenovaný regulátor prodloužil zveřejnění předběžného rozhodnutí o 10 dní na 25. 4. letošního roku. Uvedl také, že vzhledem k rozsahu transakce by globální regulační orgány neměly spěchat s rozhodnutím.

Margrethe Vestagerová, šéfka antimonopolního úřadu EU, v rozhovoru s agenturou Bloomberg upozornila, že spojení Xboxu s Activisionem Blizzard se dotýká různorodých trhů. Jiný systém je v Evropě, jiný ve Spojeném království a jiný ve Spojených státech amerických. Z toho důvodu mohou úřady dojít k různým výsledkům.

Minulý týden se Microsoft v Bruselu sešel se zaměstnanci antimonopolního úřadu EU, Sony a dalšími společnostmi. Na závěr tohoto dne Microsoft oznámil, že uzavřel dohodu s Nintendem i Nvidií, aby nejen Call of Duty bylo dostupné na platformě Nintenda a v cloudové službě GeForce Now. Microsoft hodlá na platformy přinést další své first-party hry. Proces už začal.

Naopak tento týden se podle zdrojů Bloombergu měl Microsoft s Activisionem Blizzard setkat s britským úřadem. Právníci měli probírat zjištění úřadu a posoudit proveditelnost navrhovaných nápravných opatření.

Bloomberg tvrdí, že Microsoft je připraven najmout agenturu, aby dohlížela na dodržování dohodnutých behaviorálních nápravných opatření. Do toho mohou spadat smlouvy s Nintendem a Nvidií. Ty podle některých právníků budou stačit k tomu, aby přesvědčily jednotlivé orgány ke schválení akvizice.

Britský úřad má rozhodnout do 26. 4. 2023.