Společnost Apple ve čtvrtek večer překvapila, oznámila, že vývojářům umožní, aby zákazníky vyzývali k placení mimo své aplikace pro iOS. Tento krok umožní tvůrcům aplikací vyhnout se placení provizí Applu a mohl by uklidnit vývojáře a regulační orgány, které znepokojuje kontrola Applu nad mobilními aplikacemi, včetně přísných zásad, jejichž cílem je donutit vývojáře, aby jí platili podíl z prodeje v aplikaci.

Apple dovolí tvůrcům aplikací využít informace získané v rámci aplikaci, jako jsou e-mailové adresy, ke komunikaci se svými zákazníky. Dříve jim Apple zakazoval, aby uživatele přesměrovali prostřednictvím e-mailu na své webové stránky, kde mohou platit za digitální produkty. Nyní jim ale umožní vyhnout se provizím z App Store, které se pohybují od 15 do 30 procent.

Jeden z vedoucích pracovníků Applu novinářům sdělil, že tato dohoda je pro Apple velkým ústupkem. Na druhou stranu, Apple bude nadále zakazovat, aby vývojáři informovali zákazníky o jiných způsobech platby uvnitř svých aplikací.

Apple ze svých podmínek ustupuje v době, kdy čelí velkému množství stížností ze strany vývojářů a hromadným žalobám. Tou největší je soudní spor s Epic Games kvůli monopolu, odstranění Fortnite z App Store (kvůli externí platební bráně přímo v aplikaci pro iOS) a velkým provizím. Cílem Epicu je donutit Apple, aby umožnil vývojářům aplikací vyhnout se provizím App Store. Rozhodnutí soudu v tomto procesu se očekává ještě letos.

To není jediná novinka dnešního dne. V rámci urovnání s vývojáři vytvoří Apple fond ve výši 100 milionů dolarů pro výplaty malým tvůrcům aplikací. Plus společnost souhlasí, že nejméně po dobu tří let nezvýší sazbu provizí pro malé vývojáře, kterou loni snížila z 30 na 15 procent. Podle právníků žalobců mají vývojáři, kteří v App Store od června 2015 do dubna 2021 vydělali méně než milion dolarů ročně, nárok na výplatu 250 až 300 tisíc dolarů z tohoto fondu.

Firma Apple v rámci urovnání také souhlasila, že bude každoročně zveřejňovat zprávu o počtu aplikací, které odmítá nebo odstraňuje ze svého App Store, a také údaje o výsledcích vyhledávání. Deník New York Times v roce 2019 informoval, že Apple ve výsledcích vyhledávání upřednostňovala své vlastní aplikace před konkurenčními.

K tomu všemu Apple nově umožní vývojářům zvolit si různé ceny. Dříve si mohli vybrat pouze téměř kulaté dolarové cifry (0,99 dolarů) v USA, nyní mohou aplikace a nákupy v aplikaci ocenit například na 1,49 dolarů.

Apple tvrdí, že tato dohoda s malými vývojáři dokazuje, že tvůrcům většinou nevadí zachování současných zásad App Store, včetně snížené provize. Větší vývojáři, kteří platí vyšší sazbu, si však nadále stěžují. Jednou z nich je Spotify. Ta tlačí zákazníky k tomu, aby předplatné platili přes webové stránky, a ne přes aplikaci v iOS.

Přečtěte si také: Epic Games přes soud usilují o návrat Fortnite do App Store

Společnost Apple zažalovali dokonce i spotřebitelé kvůli provizím z aplikací. Nejvyšší soud USA povolil, aby šlo o hromadnou žalobu v rámci federálního soudu.

Skupina společností, které bojují za změnu politiky App Store, v prohlášení uvedla, že dohoda je falešným urovnáním, jehož cílem je uklidnit soudy, regulační orgány a zákonodárce.

„Tato nabídka nijak neřeší strukturální, základní problémy, kterým čelí všichni vývojáři, velcí i malí, a podkopává inovace a hospodářskou soutěž v ekosystému aplikací,“ uvedla skupina, do níž patří společnosti Epic Games, Spotify a Match Group. „Umožnit vývojářům komunikovat se svými zákazníky o nižších cenách mimo jejich aplikace není ústupek a dále zdůrazňuje naprostou kontrolu společnosti Apple nad trhem s aplikacemi.“