Společnost Epic Games podnikla právní kroky proti Apple a Google. Tvůrci Fortnite a Unreal Enginu podali novou žalobu k odvolacímu soudu pro hospodářskou soutěž. U soudu chtějí dokázat, že držitelé mobilních platforem zneužili své dominantní postavení na trhu. Epic dokonce tvrdí, že se firmy Apple a Google spolčily proti nim.

Cílem Epicu je vrátit Fortnite zpět do App Store a Google Play. Dokumenty byly podány 8. 12. a 29. 12. minulého roku, tribunál je ale zveřejnil až tento týden. Vše odstartovalo loni v létě, kdy Epic do mobilních verzí Fortnite přidat vlastní platební bránu, aby obešel provizi ve výši 30 procent, kterou musí za každou platbu zaplatit Apple nebo Google. Obě společnosti poté odstranily Fortnite ze svých digitálních obchodů, na což Epic odpověděl protimonopolními žalobami a spustil kampaň #FreeFortnite.

Přečtěte si také: EA ztratila exkluzivitu na Star Wars. Do vývoje se pouští Ubisoft

Epic nyní žádá soud, aby prohlásil, že odstranění Fortnite z App Store a Google Play bylo nezákonné, stejně jako některé podmínky v dohodách. Jak víme, Epic na veřejnosti vystupujete jako bojovník za zrušení těchto velkých provizí. Stačí se podívat na Epic Games Store, který byl spuštěn jako konkurence pro dominantní Steam.

Původně se vše mělo řešit v Kalifornii, ale nyní Epic svou snahu přesunul také do Velké Británie a do soudního sporu chce zahrnout i Evropu.

Epic požaduje, aby Fortnite mohlo mít přímé platby ve verzích pro iOS a Android. Mezitím firma žádá soud, aby společnost Google přestala instalovat Google Play na všechna zařízení s operačním systémem Android ve Velké Británii. Také chce, aby Google přestal blokovat dohodu s výrobci mobilů/tabletů o předinstalaci Epic Games Store. Epic se totiž snaží dohodnout s výrobci, aby do mobilů/tabletů instalovali Epic Games Store.

Již v listopadu/novembri 2020 soudce v rámci tohoto sporu odmítl tvrzení společnosti Apple, která Epic vinila z krádeže. Místo toho řekl, že by se celá kauza měla soustředit na porušení smlouvy a výklad antimonopolních zákonů. Představitelé Applu téhož měsíce snížili provize z prodeje a nákupu aplikací na 15 % pro vývojáře, kteří vydělávají méně něž milion dolarů ročně. Na to generální ředitel Epicu odpověděl, že nebojují o nižší provizi, ale o spravedlivou soutěž mezi společnostmi, obchody a výrobci mobilních platforem.

Viceprezidentka pro komunikaci a politu v Epicu se vyjádřila pro GamesIndustry.biz. Uvedla, že neusilují o náhradu škody, ale o spravedlivý přístup a rovné podmínky, z nichž budou mít prospěch všichni spotřebitelé.

Přečtěte si také: Fortnite nově běží hladce i na slabších počítačích

Mluvčí Applu zase tvrdí, že App Store už dvanáct let pomáhá vývojářů proměnit jejich nápady v aplikace, které mění svět. „Naší prioritou vždy bylo poskytovat zákazníků bezpečné a důvěryhodné místo pro stahování softwaru a uplatňovat pravidla stejně na všechny vývojáře. Epic byl jedním z nejúspěšnějších vývojářů v App Store a vyrostl v multimiliardový obchod, který oslovuje miliony zákazníků iOS po celém světě, včetně Velké Británie,“ dodává Apple.

Soud mezi Epicem a Applem má proběhnout v květnu/máji letošního roku. S Googlem má začít v únoru/februári, i když se internetový gigant pokusil posunout vše na říjen/október, ale to soud zamítl.