Díky sporu mezi společnostmi Apple a Epic Games se na internet dostaly dokumenty odhalující ztrátu digitálního obchodu tvůrců battle royale hitu Fortnite. Epic Games Store prodělává stovky milionů dolarů. Důvodem není 12% marže za prodej her a dodatečného obsahu - tato provize stačí na pokrytí nákladů, přestože Steam si bere 30 %. Problém spočívá v obrovských nákladech na bezplatné tituly a exkluzivity. Přesto šéf Epic Games vidí situaci jinak - podle jeho názoru je strategie EGS úspěšná, protože se platforma rozvíjí a oslovuje stále více hráčů.

Společnost Epic Games exkluzivními a bezplatnými hrami tratí minimálně 300 milionů dolarů. Z dokumentů se dozvídáme, že firma za nákup těchto titulů utratila 444 milionů dolarů. Peníze posloužily jako minimální záruka pro vydavatele a vývojáře. Vývoj se tak zaplatil bez ohledu na to, zda se bude prodávat podle plánu nebo ne. Například exkluzivita PC verze Control stála 10,5 milionu dolarů.

Přečtěte si také: Epic Games Store snižuje životnost baterie u notebooků

Pohledem na účetní uzávěrku Epicu z minulého roku zjistíme, že hráči za rok 2020 v Epic Games Store utratili 700 milionů dolarů. Ovšem third-party hry, které obchod prodává, představují pouze 265 milionů dolarů. Zbytek tvoří milionové minimální zálohy. Když k tomu přičteme ještě smlouvy z roku 2019, tak Apple odhaduje, že Epic Games Store je ve ztrátě 330 milionů dolarů.

V příštích dvou letech přijde více exkluzivit, než jsme doposud měli

ZÁSTUPCE EPIC GAMES STORE

Do konce letošního roku má být Epic Games Store v mínusu 600 milionů dolarů, předpovídá Apple s tím, že až v roce 2027 se obchod dostane do plusu. Generální ředitel Epic Games - Tim Sweeney - je přesto všechno spokojený a připomíná přes 160 milionů registrovaných uživatelů na platformě, z nichž 56 milionů je aktivních každý měsíc.

Sweeney zdůrazňuje, že Apple strategii Epic Games Store nazývá ztrátou peněz, ve skutečnosti jde ale o investici do platformy, jež v budoucnu začne přinášet zisky. Podle něj ne v roce 2027, ale už v roce 2023, tedy pět let po spuštění.

Spor mezi Epicem a Applem začal v létě 2020 poté, co Epic potichu přidal do Fortnite funkci umožňující hráčům nakupovat herní měnu V-Bucks pro Fortnite prostřednictvím speciálního platebního systému. Tímto systémem Epic obešel platební bránu Apple, což se společnosti s nakousnutým jablkem v logu nelíbilo a Fortnite zablokovala v App Store a nakonec odstranila.

EPIC GAMES STORE V ČÍSLECH

Epic Games Store měl do konce minulého roku více než 160 milionů uživatelů. Počet aktivních uživatelů denně se zvýšil o 192 procent na 31,3 milionu. Vrcholem bylo 13 milionů současně přihlášených hráčů (Steam má 24,8 milionu), zatímco o rok dříve to bylo 7 milionů. Měsíční počet aktivních uživatelů v prosinci/decembri vzrost z 32 milionů na 56 milionů (Steam hlásil 120 milionů aktivních uživatelů měsíčně).

Epic Games Store se v roce 2020 rozrostl ze 190 her na 471 her. K dispozici bylo103 bezplatných her, které jistě přispěly k výše prezentovaným statistikám. Epic hodlá v nastoleném trendu pokračovat a v roce 2021 chce rozšiřovat katalog novými tituly a nabízet další bezplatné hry - lze očekávat také exkluzivity. Jen v roce 2020 bylo takto darováno 103 her (s 749 miliony aktivacemi) a hodnotu měly 2407 dolarů. Tyto tituly mají průměrné hodnocení 77 procent na OpenCritic.

„V příštích dvou letech přijde více exkluzivit, než jsme doposud měli,“ prohlásil před dvěma měsíci zástupce Epic Games Store.