Druhá světová válka. Námět, který je využívaný velice často u her. Ale i přesto, když se zamyslíme a zeptáme se, jaká multiplayerová FPS hra z této doby se dodnes hraje a stále baví? Napadne nás asi hlavně Battlefield. Když k tomu přidáme požadavek zvaný free to play, tak si vzpomeneme ještě na Heroes and Generals. No a to je tak asi všechno. Zbytek nás musí uspokojit pohledem na válku z kokpitu letadla nebo z kabiny tanku.

A právě firma Gaijin Entertainment, která stojí za jednou z nejlepších tankových her, si řekla, že aplikovat své zkušenosti na first-person hru zaměřenou hlavně na pěchotu, by nemusel být špatný nápad. A měli pravdu, přišli se hrou zvanou Enlisted, která je střílečkou z první osoby zachycující ty největší bitvy druhé světové války.

Na rozdíl od dříve zmiňovaného Battlefieldu, v Enlisted nehrajete za jednoho vojáka, ale za celou jednotku. A jak to probíhá, vzhledem k tomu, že se nejedná o strategii? Jednoduše, váš tým vás doprovází v roli počítačem ovládaných hráčů, a pokud umřete, přeberete kontrolu nad stále žijícím členem vaší skupiny. Zajímavé je, že mezi vojáky můžete přepínat i manuálně, takže máte mnoho možností jak taktizovat, protože každý člen týmu může mít své specifické vybavení. Uzpůsobené například na vzdálený boj, jako například sniperky a opakovací pušky, kdy je dobré to namíchat tak, aby vám silný puškohled naopak nepřekážel; jednotky na bližší boj se samopaly či podpůrné jednotky jako například inženýra, který je schopen postavit bod, na kterém se vysazují jednotky. Což znamená, že i když ani nevystřelíte, i tak můžete zvrátit průběh boje.

Ale pozor, hra se drží docela dobře reálných předloh, takže se nestane, že byste do jedné čety namixovali snipery a radisty spolu s tankisty a piloty. Ovšem není se čeho bát, protože do každé bitvy si těchto čet můžete vzít více s konkrétní specializací, kterých je 12. Vedle tankistů, sniperů a pilotů zde najdete třeba i minometníky, inženýry, radisty. Každou z těchto tříd si můžete vymazlit nejen, co se zbraní a předmětů týče, ale i talentů.

Ano, po vzoru War Thunderu se každá četa vylepšuje a rozšiřuje své možnosti pomocí talentových stromů, které vám zajistí ještě přesnější specifikaci vašich válečných hrdinů. Zkušenosti dostáváte jako jednotlivec, jako četa a také jako strana, za kterou hrajete. Strany jsou zde tři. Rusové, Němci a Američané, ti samozřejmě nesmí nikde chybět. Tyto strany se střetnou v závislosti na tom, jakou kampaň hrajete. Aktuálně jsou dostupné kampaně Battle of Moscow, kde se v jedné z nejkrvavějších bitev střetávají Sověti s Němci v roce 1941. Rozpadlé budovy Moskvy, dobové oblečení a zbraně spolu s rozléhajícím se pokřikem „URÁÁÁ“ vás vtrhne do válečné vřavy této kampaně.

Druhou kampaní je pro mnohé známá Invasion of Normandy. Ta je tu ztvárněná naprosto luxusně. Operace Overlord roku 1944 je to, co mnozí chtěli. Obléhání pláže Normandie ztížené neustálým kropením německých těžkých kulometů je něco šíleného. A v třetí nedávno přidané kampani Battle of Berlin se spolu se sovětskou armádou podíváme i do hlavního města Německa.

Tyto kampaně si užijete většinou v boji 12 na 12 v módech, kdy zabíráte strategická místa. Pokud vezmeme v potaz, že každý z hráčů má svou jednotku minimálně o třech lidech, dělá z bojiště opravdu válečný prostor.

Mnoho jednotek je NPC, dokud za ně převezme kontrolu hráč, ale vadí nám to? Vůbec. Stejně jako v Titanfallu, právě tahle mechanika vytvoří dynamické bojiště, kde se stále něco děje. Počítačem ovládaní hráči nejsou úplně nejgeniálnější, ale rozhodně jsou výzvou a nejednou vás potěší, když se s dobrou taktikou dostanete nepříteli do zad a v masivních jatkách nepřátelskou stranu oslabíte. A reálnosti přidává i skutečnost, že v bojích máte pro celou stranu určitý počet vojáku, který je společný pro všechny hráče. To znamená, že třeba pro útočící stranu máte 1000 vojáků, neboli spawnu dohromady. Pokud se bránící nepřátele dobře rozmístí a budou držet obranu dostatečně dlouho, nezbyde žádný voják na frontě a prohrajete, pokud ovšem zaberete bod útoku, přijde vám na pomoc pár stovek jednotek a vaše tažení může směle pokračovat. Což nám nejednou rozpumpovalo srdce, když jsme viděli posledních 100 spawnů a o cíl probíhaly velké bitvy.

Na to, že se jedná o free to play titul a zatím se o něm nedá rozhodně říct, že by byl pay to win, máte možností ve hře opravdu mnoho. Dovolujeme se říct, že asi nejvíce v aktuálně hraných válečných FPS her. Naprosto každého vojáka si můžete za herní měnu vybavit například lékárničkou, výbušninou, ať už protitankovou náloží, německou šťouchačkou na brambory nebo samotnou zbraní, která vám pro danou třídu nejvíce sedne. Když se zaměříme na zbraně, tak s velkou dobovou přesností si užijeme zbraně jako například Kar98, Mosin M1907, Lee Enfiled, Springfield M1903 a mnoho dalších. Nejste omezení jen střelnými zbraněmi. V Enlisted můžete ovládat mnoho strojů. Tanky, vozidla, letadla, těžké kulomety, minomety…

Za inženýra můžete naopak stavět zátarasy, které znepříjemňují pohyb nejen vojákům, ale i pojízdným strojům. Máte mnoho možností, jak malým krokem zvrátit velkou bitvu. A to vše je odměněno progresem, který vás udrží u hry hodiny a hodiny. My samotní jsme po zapnutí hry na bojišti strávili v kuse sedm hodin a stále jsme měli pocit, že jsme týmu k prospěchu.

Přečtěte si také: První gameplay záběry z Battlefield 2042

Monetizační systém je zde velice přívětivý. Funguje zde Premium účet, jak ho známe třeba z War Thunder. Spočívá v tom, že s prémiem získáváte dvakrát rychleji zkušenosti, rychlejší postupy a možnost mít ve svých řadách více jednotek. Ovšem na rozdíl od takových her, které jsou více zaměřeny na to vylepšování, třeba jako právě War Thunder nebo World of Tanks, kde silnější „tier“ je důležitý. Zde je váš skill postavený hlavně na vašem taktizování a míření. A pokud bude mít nepřítel premium a vy ne, nic to nezmění na tom, když dostane jednu dobře mířenou hlavu.

Grafika a efekty jsou ve hře naprosto skvělé. Balanc mezi plynulosti a efekty, které ve všech ohledech podporují válečnou atmosféru, je na jedničku. V tak dynamické hře jsme čekali mnoho bugů, i tak jsme nezažili nic, co by nám ji vyloženě kazilo. Až teda na žebříky, které nás mnohdy přesvědčily, že v Gaijin Entertainment nemají jediného člověka, co by je kdy programoval a v mnohých situacích jsme se obávali více lezení na žebřík, než vyhazování tanku do vzduchu.

Enlisted jde podobným krokem jako War Thunder. Žádný zbytečný hype a slibování nadstandardů. Prostě vývojáři vydali hru a jakmile ji okusíte, zjistíte, že tohle je ta válečná hra, co na trhu chyběla. Takže pokud jste Enlisted ještě nezkusili… Urááá do toho!