Před několika týdny došlo k poměrně překvapivému rozhodnutí společnosti Square Enix prodat svá studia Crystal Dynamics, Eidos Montréal a Square Enix Montréal skupině Embracer Group. Do rukou molochu, pod něhož už spadají celky jako Gearbox Software, Koch Media, Saber Interactive nebo THQ Nordic, se tak brzy dostane hned několik významných značek, mezi něž patří Tomb Raider, Deus Ex, Thief či Legacy of Kain. A jak se zdá, Embracer s nimi nehodlá šetřit.

Ve zprávě skupiny Embracer Group zaměřené na finanční výsledky posledního čtvrtletí roku 2021 se dočteme, že dokončení transakce, díky níž studia dosud patřící Square Enix změní majitele, se očekává v období červenec/júl až září/september. Hlavní je ale následující prohlášení: „Oznámení se dočkalo ohromující a pozitivní odezvy. Vidíme v tom velký potenciál, nejen z hlediska sequelů, ale i remaků, remasterů, spinoffů a také transmediálních projektů napříč skupinou.”

Už víme, že vzniká další přírůstek do série Tomb Raider, který bude pohánět Unreal Engine 5. Chystaný osud dalších značek, které v rámci celé transakce přešly pod Embracer Group, však neznáme, takže můžeme čile spekulovat. Snad každý fanoušek série Deus Ex by určitě ze všeho nejradši viděl dokončení trilogie s Adamem Jensenem v hlavní roli, k němuž se ve Square Enix po vlažném kritickém i komerčním přijetí Deus Ex: Mankind Divided z roku 2016 vůbec nechtělo. Naopak příznivci Thiefa by po ještě hůře přijatém pokusu studia Eidos Montréal z roku 2014 možná uvítali spíše remaster či remake některého z předchozích dílů.

V komentářích se tedy klidně rozepište o tom, jaký byste si představovali sequel, remake, remaster či spin-off. A ano, i my bychom jednoho dne rádi viděli další Sleeping Dogs. Nicméně ačkoliv jde o značku, která by podle všeho měla nyní také patřit Embraceru, obáváme se, že s uzavřením studia United Front Games před několika lety byl osud detektiva Wei Shena a virtuálního Hong Kongu jednou provždy zpečetěn. Kéž bychom se ale mýlili.