Zbrusu nový akční RPG titul Elden Ring od FromSoftware a Bandai Namco je velkým hitem. Společnosti se pochlubily, že se prodalo 12 milionů kusů po celém světě (údaj k 14. 3. 2022). Z toho jeden milion v Japonsku. Není divu, že vývojáři chtějí rozšířit značku Elden Ring (postavy a další dušení vlastnictví) mimo oblast videoher.

„Je ohromující, kolik lidí hraje Elden Ring. Jménem celého vývojářského týmu bych vám chtěl srdečně poděkovat,“ řekl Hidetaka Miyazaki, prezident a generální ředitel FromSoftware. „Hra Elden Ring je založena na mytologickém příběhu, který napsal George R. R. Martin. Doufáme, že si hráči užijí vysokou míru svobody při dobrodružném putování jeho rozsáhlým světem, při zkoumání jeho mnoha tajemství a při čelení mnoha hrozbám.“

Yasuo Miyakawy, prezident a generální ředitel Bandai Namco, dodal: „Rád bych využil této příležitosti, abych poděkoval všem našim fanouškům, kteří si Elden Ring přinesli do svého herního života. Jsem velmi hrdý na to, že jsem se ve spolupráci se společností FromSoftware, pod vedením ředitele Miyazakiho a George R. R. Martina podílel na uvedení tak nádherné a fantastické hry.“

„Na vytvoření Elden Ringu bylo vynaloženo mnoho úsilí, abychom překonali očekávání našich fanoušků po celém světě. Stejně tak budeme pokračovat v úsilí o rozšíření značky i mimo samotnou hru a do každodenního života každého z nás. Budeme i nadále vytvářet potěšení a naplnění prostřednictvím zábavy, abychom se mohli přiblížit našim fanouškům po celém světě a navázat s nimi kontakt.“

TVŮRCI DARK SOULS MAJÍ NOVÝ HIT

Elden Ring vyšlo 25. 2. 2022 na PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S a Xbox One. Pro srovnání, Sekiro: Shadows Die Twice za 10 dní prodalo dva miliony kusů. Hry Bloodborne, jež vyšla pouze na PS4, se v roce 2015 prodalo přes milion kopií během dvou týdnů od uvedení na trh. V roce 2015 jsme se dozvěděli, že her Dark Souls, Dark Souls s rozšířením Artorias of the Abyss, Dark Souls 2 a remasterovaného vydání Scholar of the First Sin se prodalo přes osm milionů kopií. Tady je nutné ještě uvést, že Dark Souls 2 vyšlo 11. 3. 2014.

Dark Souls 3 byla nejrychleji prodávaným titulem v historii společnosti Bandai Namco a zhruba měsíc po celosvětovém vydání v dubnu 2016 se jí prodalo přes tři miliony kopií.

Jak jsme si právě ověřili, japonské studio FromSoftware a vydavatelská společnost Bandai Namco mají nový hit. Bylo by až s podivem, kdyby jednoho dne nedorazilo pokračování. V naší recenzi jsme Elden Ring doporučili na 10/10 za příběh, audio a grafiku. „Elden Ring je hrou, o které se toho dá říct hodně pozitivního a jen pramálo negativního. My to ale zkrátíme: tohle je uchazeč o hru roku a dost možná zatím nejlepší titul od FromSoftware,“ napsal Honza Kalný v recenzi.

ELDEN RING JE NEJVĚTŠÍ NOVOU ZNAČKU OD THE DIVISION V EVROPĚ

Podle nejnovější zprávy GSD o evropském trhu je Elden Ring největší novou herní značkou od The Division v roce 2016 a největší hrou uvedenou na trh od Call of Duty: Vanguard v listopadu loňského roku.

Elden Ring se nejlépe prodává na PC, kde tvoří 44 procent celkových prodejů. Dále je to PS5 s 27 %, pak Xbox (16 %) a nakonec PS4 (13 %).

V Evropě se s velkým náskokem jedná o největší hru vydanou v únoru, dostala se na první místo ve většině hlavních teritorií, s výjimkou Německa, kde se nejlépe prodávala hra Pokémon Legends: Arceus. Na druhém místě se v tomto měsíci umístila hra Horizon Forbidden West. Forbidden West je největší hrou na trhu PS5 mimo sérii Call of Duty. 59 % prodejů nové PlayStation exkluzivity připadlo na PS5, zbytek na PS4 – což jen podtrhuje, proč Sony pokračuje ve vydávání nových her na svou předchozí generaci konzolí. Tady je vhodné upozornit, že verze pro PS4 se prodává o něco levněji než verze pro PS5, přesto ale nabízí bezplatný upgrade na next-gen.

Na pátém místě žebříčku se umístila hra Dying Light 2: Stay Human. Nová zombie akce od Techlandu se nejlépe prodávala na PS5, která se na prodejích podílela 44 %, následovala PS4 (28 %), pak Xbox Series X/S (16 %) a nakonec PC (12 %).

Celkově se na evropských trzích prodalo 13,56 milionu her, což je o 8 % více než v únoru 2021. Ve fyzických edicích se prodalo 5,9 milionu her (o 11 % více) a digitálně 7,66 milionu (o 6 % více).

NEJPRODÁVANĚJŠÍ HRY ZA ÚNOR 2022 V EVROPĚ

  1. Elden Ring (Bandai Namco)  
  2. Horizon Forbidden West (Sony)
  3. Pokémon Legends: Arceus (Nintendo)
  4. FIFA 22 (EA)
  5. Dying Light 2: Stay Human (Techland)
  6. Grand Theft Auto 5 (Rockstar)
  7. Total War: Warhammer 3 (Sega)
  8. Mario Party Superstars (Nintendo)*
  9. XCOM 2 (2K Games)
  10. Mario Kart 8: Deluxe (Nintendo)*
  11. F1 2021 (Codemasters)
  12. Red Dead Redemption 2 (Rockstar)
  13. Big Brain Academy: Brain vs Brain (Nintendo)*
  14. NBA 2K22 (2K Games)
  15. Assassin's Creed Valhalla (Ubisoft)
  16. Call of Duty: Vanguard (Activision Blizzard)
  17. Super Mario 3D World + Bowser's Fury (Nintendo)*
  18. Minecraft: Nintendo Switch edition
  19. Pokémon Brilliant Diamond (Nintendo)*
  20. Just Dance 2022 (Ubisoft)

* Nezahrnuje digitální prodeje.

Digitální údaje zahrnují hry prodávané v Rakousku, Bahrajnu, Belgii, Bulharsku, Chorvatsku, Kypru, České republice, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Řecku, Maďarsku, Islandu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Maltě, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Rumunsku, Rusku, Slovensku, Slovinsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, Turecku, Ukrajině, Spojených arabských emirátech a Spojeném království.

Fyzické údaje zahrnují všechny hry prodávané v Rakousku, Belgii, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku a Spojeném království. Čísla z našeho trhu (českého a slovenského) v tomto případě zahrnuta nejsou.