Deus Ex: Mankind Divided z roku 2016 nedopadl nejlépe. Postupně jsme zjišťovali, že za méně kvalitní hru nemohli ani tak vývojáři, nýbrž japonská vydavatelská společnost Square Enix, která svá západní studia systematicky škrtila. Teď kanadské studio Eidos-Montréal patří pod Embracer Group a podle všeho se rozbíhají plány na velký návrat značky Deus Ex. Cílem má být překonat Cyberpunk 2077 a uspět tam, kde to ambiciózní akční RPG od polského CD Projektu RED nedokázalo.

Podle známého insidera Jeffa Grubba jsou debaty o novém Deus Ex v Eidosu v počáteční fázi. Tvůrci mají být rozhodnuti se vrátil k Deus Ex co nejdříve. Chtějí vyzvat Cyberpunk 2077 a udělat to, co Cyberpunk nedokázal.

„To je myšlenka, která se právě teď šíří studiem. Uvidíme, jestli se to podaří! Ještě je příliš brzy na to, abychom mohli posoudit, jak to dopadne. Ale za Square Enix by se taková diskuse vůbec nevedla, že?“ uvedl Grubb v pořadu Game Mess Mornings.

Poslední větou naráží Grubb na prodej studií Eidos Montréal, Crystal Dynamics a Square Enix Montréal, které i se značkami jako Deus Ex, Tomb Raider, Thief a Legacy of Kain za 300 milionů dolarů koupila švédská Embracer Group. Celková akvizice zahrnuje přibližně 1100 zaměstnanců ve třech studiích a osmi pobočkách po celém světě a více než 50 nespecifikovaných her ze zpětného katalogu Square Enix. Dokončení transakce se očekává nejpozději v září 2022.

Embracer vlastní THQ Nordic, Deep Silver, Saber Interactive, české Warhorse, bratislavské Nine Rocks Games, 4K Games, Piranha Bytes nebo Gearbox Software. Z názvů firem si jistě vzpomenete kupříkladu na Darksiders, Saints Row, Kingdom Come, Metro, Gothic nebo Borderlands.

Bohužel nevíme, o čem přesně Grubb hovoří ve srovnání s Cyberpunkem 2077. Nicméně, insider a novinář snižuje očekávání s tím, že akvizice je čerstvá a uvidí se, co přesně přinese.

Nový Deus Ex by neměl vyjít brzy, v Eidosu mají rozpracovaný jiný projekt, jde o zbrusu novou značku, připomíná dobře informovaný Jason Schreier na fóru ResetEra s tím, že pokud nový Deus Ex vznikne, budeme na něj čekat velmi, velmi dlouho.

Jak ukazuje obrázek, série Deus Ex má od roku 2000 na kontě přes 12 milionů prodaných kusů. V recenzích hry získaly v průměru 83 procent. To placené mobilní tituly Deus Ex: The Fall a Deus Ex: GO zaznamenaly dva miliony stažení.