Mají virtuální unikáty ve hrách své místo? Společnosti Electronic Arts a Take-Two ve virtuální vlastnictví zboží, tzv. NFT, věří. EA dokonce NFT a blockchain označuje za budoucnost videoherního průmyslu a příležitost vidí v rozšíření režimu Ultimate Team ve svých sportovních hrách FIFA, Madden a NHL.

Andrew Wilson, generální ředitel Electronic Arts, má z NFT ve hrách dobrý pocit, ale je podle něj ještě příliš brzy na to říct, jak to vše bude fungovat. „Jako společnost jsme vždy stáli v čele vytváření digitálního obsahu, který má v rámci našich live service skutečnou sběratelskou hodnotu. V kontextu her, které vytváříme, a live service, které nabízíme, bude sběratelský obsah hrát v naší budoucnosti významnou roli,“ prohlásil Wilson před investory.

Na plány EA poukazují pracovní inzeráty. Ty dokládají, že EA se o NFT a blockchainový obsah zajímá. V inzerátech uvádí investice do předplatného her (služba EA Play), obchodu Origin, kompetitivních hrách (včetně FIFA, Apex Legends a Madden NFL) a nových oblastí podnikání jako jsou fantasy sporty, blockchain, NFT a další.

Na vše je ale brzy. Budeme si muset počkat na to, jak EA hodlá s NFT naložit. Může hráčům nabídnout možnost získat skutečně unikátní předměty v podobě speciálních karet. Další možností by byl obsah vytvořený hráči, který by si mohli zakoupit jiní hráči, za což by EA požadovala podíl na příjmech. To jsou ale pouze dohady.

Konkurenční Take-Two je k NFT velmi optimistická, její šéf Strauss Zelnick věří v digitální sběratelské předměty a NFT může znamenat další posun v tomto odvětví. I když v současné době má NFT špatnou pověst, protože některé z nich byly prodány za účelem dosažení obrovských zisků, ale to podle Zelnicka neodráží skutečnou podstatu NFT.

Na druhou stranu Zelnick nevěří v metaverzum od Facebooku, respektive společnosti Meta, jak se FB nedávno přejmenoval. Skeptický je zejména k definici, že vše, co ve světě fyzicky děláme, se stane digitálním. Tvrdí ale také, že metaverzum už tu je a dobrým příkladem podle něj je GTA Online.

Ve světle toho všeho je vhodné připomenout Steam. Valve zakázalo hry, které obchodují s NFT a kryptoměnami. Epic Games Store je vítá, ovšem za dodržení určitých podmínek.