Electronic Arts reaguje na invazi ruské armády na Ukrajinu a plánuje odstranit ruské týmy z FIFA 22, FIFA Online, FIFA Mobile a NHL 22.

Společnost se rozhodla z her odstranit nejen národní týmy, ale i ty klubové. Z NHL 22 budou navíc odstraněny také běloruské týmy, pravděpodobně v souvislosti s tichou podporou Běloruska ruské invaze.

Kroky EA odrážejí rozhodnutí mezinárodních fotbalových a hokejových federací, které v době probíhající války rovněž vyřadily Rusko z několika soutěží.

„Stojíme na straně ukrajinského lidu a připojujeme se k hlasům z celého světa volajícím po míru,“ uvádí EA v oficiálním prohlášení. Aktivně vyhodnocujeme související změny v dalších oblastech našich her.“

Dle oficiálního twitterového účtu EA Sports NHL má k odstranění dojít během následujících týdnů.

CROSS-PLAY A VĚTŠÍ PODPORA ŽENSKÉHO TÝMU?

V posledních dnech se objevily neoficiální informace o FIFA 23. Server Xfire tvrdí, že připravovaný díl fotbalu od EA bude konečně podporovat cross-play, aby mohli hrát proti sobě hráči na PC, PlayStationu a Xboxu. O Switchi se zpráva výslovně nezmínila.

Čekat máme také větší zaměření na ženský fotbal, a to jednak přidáním ženského mistrovství světa, ale také nový zážitek, jenž spojí muže a ženy.

Dále je uvedeno vylepšení technologie. Technologie HyperMotion má být prý desetinásobně vylepšena, což vývojářům umožní vytvářet animace ze skutečných hráčů ve skutečných zápasech prostřednictvím kamer na stadionu. EA měla za jednu sezónu nashromáždit stokrát více dat než kdykoli předtím v historii série.

Mějte na paměti, že se jedná o spekulace.

FOTBAL OD EA BRZDÍ LICENCE FIFA

Otázkou zůstává, jak se bude v budoucnu fotbalová hra od EA Sports jmenovat. Andrew Wilson, generální ředitel Electronic Arts, nedávno prohlásil, že licence FIFA brzdí jejich hru. Podle zdroje VGC to měl Wilson říct na interní schůzce zaměstnanců, když objasňoval, proč ve hře nejsou další režimy nad rámec standardního zápasu 11 vs. 11. nebo širší ekosystémy.

„S FIFA jsme měli v uplynulých 30 letech skvělý vztah. Vytvořili jsme miliardové hodnoty... je to prostě obrovské. Vytvořili jsme jednu z největších zábavních značek na světě. Troufám si tvrdit – a to je možná trochu neobjektivní – že značka FIFA má větší význam jako videohra než jako řídící orgán fotbalu. Nebereme to jako samozřejmost a snažíme se nebýt arogantní. Opravdu tvrdě jsme pracovali na tom, abychom se pokusili přimět FIFA pochopit, co potřebujeme pro budoucnost,“ měl prohlásit Wilson na schůzce.

Ze schůzky dále vyplynulo, že vedení EA zvažuje, zda se jim spolupráce s FIFA vyplatí. Společnost za licenci platí nemalé peníze a je omezována. Navíc organizace FIFA má chtít po EA více peněz.

V předchozích měsících se rovněž mluvilo o přechodu EA Sports FIFA na free-to-play. Letos k tomu pravděpodobně ještě nedojde.