Pro Electronic Arts ještě nenastal čas rozloučit se s konzolemi PlayStation 4 a Xbox One. Americký gigant prostřednictvím svého generálního ředitele Andrewa Wilsona potvrdil, že prozatím neuvidíme tituly EA, které by byly určeny výhradně pro novou generaci konzolí.

Majitelé PS4 a Xboxu One tak mohou být v klidu. Stále si budou moci zahrát všechny nejnovější sportovní tituly z produkce EA Sports, včetně FIFA, Madden NFL, NHL a PGA Tour, stejně tak nový Battlefield, který dorazí koncem letošního roku.

Pokud se ptáte, proč se v EA nezaměří pouze na výkonnější konzole a počítače, tak je to z důvodu velké základny hráčů. Konzole PS4 a Xbox One mají dohromady prodáno více než 140 milionů kusů. EA se nechce vzdát této velké komunity, bylo by to kontraproduktivní ve světle toho, že PS5 a Xbox Series X/S mají problém s poptávkou a konzole se zatím tolik nerozšířily.

PlayStation 5 má prodáno 7,8 milionu kusů a Sony očekává, že do března 2022 přesáhne 14,8 milionu kusů. Tím by se celková základna PS5 zvýšila na 22,6 milionu. To je ale v porovnání s PS4, která prodala 114 milionů kusů, stále málo.

I přesto prioritou u EA zůstávají next-gen konzole. Zástupci společnosti potvrdili, že nejlepší zážitek nabídnou verze her pro nové konzole. Ale samozřejmě se vývojáři snaží zachovat dobré standardy kvality i na staré generaci.

„Z platforem minulé generace dostáváme stále více, takže tyto hry budou vypadat skvěle,“ dodal Wilson s tím, že vývojáři se naučili lépe optimalizovat. Otázkou zůstává, zda nedojde k navýšení ceny za next-gen verze na 70 dolarů/eur, případně jak to bude s vylepšením zdarma ze staré generace konzolí na tu novou.

Dá se očekávat, že stejnou strategii bude mít i firma Codemasters (F1, DiRT, Project Cars), kterou EA koupila.