Před měsícem se společnost Take-Two dohodla na koupi Codemasters. Vydavatel Grand Theft Auto, Red Dead Redemption, Mafie nebo NBA 2K nabídl přibližně 994 milionů dolarů. Celý svět měl tuhle akvizici za hotovou. Nyní ovšem do hry vstupují Electronic Arts a nabídli za britské vývojáře závodních her 1,2 miliardy dolarů, tedy 7,98 dolarů za akcii.

Předseda Codemasters Gerhard Florin uvedl, že obě společnosti mají společnou ambici týkající se závodních her. Podle jeho slov by šlo o vzrušující a prosperující budoucnost, která jeho týmům umožní vytvářet větší a lepší hry. V EA si od nákupu slibují, že budou udávat směr v nové éře závodních her.

„Díky plnému využití technologií, znalostí a platforem společnosti EA a globálnímu dosahu nám tato kombinace umožní rozšířit naše stávající franšízy a přinést více závodních zážitků pro globální fanouškovské základny,“ dodal generální ředitel EA Andrew Wilson.

Pokud bude dohoda dokončena (mělo by se tak stát v prvním čtvrtletí roku 2021), tak EA získají řadu závodních značek, včetně F1, DiRT, GRID, WRC (licence platí od roku 2023 na pět let) a Project Cars. K EA by se přesunul i tým Slightly Mad Studios, který pro tohoto vydavatele v minulosti vytvořit NFS Shift a Shift 2: Unleashed. Vzniknout měl také třetí díl, ale vedení obou firem nedokázalo najít společnou řeč, a tak Slightly Mad Studios přes crowdfunding vytvořili Project Cars.

Electronic Arts mají zase závodní hry Need for Speed, Burnout a Real Racing.

Po dokončení akvizice zůstane v čele současný generální ředitel Codemasters Frank Sagnier a finanční ředitel Rashid Varachia, stejně tak zbytek vedoucích.

Připomeňme, že společnosti EA se před časem rozpadl tým Criterion Games, jenž vytvořit Burnout Paradise. Z Criterionu odešla celá řada vývojářů. V současné době se tvůrčí celek dává dohromady a dostal na starost budoucnost závodní série Need for Speed.