Port Dying Light na Nintendo Switch řeší v Německu velký problém, který má za následek, že si digitální verzi hry na Nintendo eShopu nekoupíte v žádné evropské zemi. Přitom oficiálně vyšla před pár dny.

Pojďme se detailně podívat na to, kde je problém. A co se s tím dá dělat.

NĚMECKÉ ZÁKONY

K pochopení problému je dobré zmínit, že Německo disponuje přísnými pravidly nejen pro vydávané hry. Takže daný herní titul musí projít schvalovacími postupy prostřednictvím Federálního úřadu pro ochranu dětí a mládeže. Tato instituce právě posuzuje míru škodlivosti obsahu, který má dopad na děti a mladistvé a řídí se trestním zákoníkem. U Dying Light se to týká hlavně paragrafu číslo 131

§ 131 zobrazení násilí: Zakazuje reprezentaci nadměrného násilí v médiích, které popisují kruté nebo jinak nelidské násilné činy proti lidem nebo humanoidním bytostem způsobem, který vyjadřuje oslavu nebo zneškodnění takových násilných činů, nebo který představuje kruté nebo nelidské aspekty události způsobem, který negativně ovlivňuje lidskou důstojnost.

Pokud jsou pak herní tituly umístěny na seznam (Index) nebo titul nezíská ratingové hodnocení od USK (Regulátor hodnotící zábavný software), tak jsou na titul uvalena přísná obchodní omezení. Proto si v Německu nemůžete zakoupit hry, které nemají povolení tohoto úřadu a jsou na seznamu. 

EVROPSKÁ CENTRÁLA NINTENDA V NĚMECKU

U Nintenda je to horší v tom, že právě v Německu se nachází jeho evropská centrála. Když si v vyberete na Nintendo eShopu hru, zaplatíte, tak na získaném potvrzení o platbě naleznete fakturační údaje právě německé evropské centrály. Nintendo pak nemá v tomto případě ani možnost prodávat hru do ostatních zemí Evropy. Kdyby společnost měla evropskou centrálu v jiné zemi, bylo by to určitě jednodušší. Pro německý trh by hra byla nedostupná, ale v ostatních státech v Evropě by si ji lidé zakoupit mohli. Takhle má smůlu. Zákaz prodeje hry má vývojářské studio Techland i v Austrálii a v Novém Zélandu. 

K tomuto problému se na Redditu v diskuzi vyjádřil i zaměstnanec Techlandu, který vystupuje pod jménem Uncy

„Pokud mluvíte o digitální verzi, tak kvůli povaze obsahu je digitální verze hry v současnosti zakázána v Německu, kde je oficiálně registrován evropský Nintendo eShop. to znemožňuje oficiální distribuci hry v evropských zemích a také v Austrálii a na Novém Zélandu. V současné době pracujeme s naším partnerem a místními úřady na odstranění zákazu, jakmile to bude možné. Hra je k dispozici v digitální verzi v USA a Asii. Maloobchodní verze je k dispozici po celém světě (kromě Německa).“

Takže hru si fyzicky na kartě v Česku zakoupit můžete, ale v Německu ne. Techland měl stejný problém už s hrou z roku 2011. Konkrétně se jedná o hororovou hru o přežití Dead Island. Tehdy byla hra taky zakázána, ale polskému studiu se po čase podařilo získat povolení pro německé území. Jenže bohužel, až po dlouhých osmi letech

Dying Light ale určitě není jedinou hrou, která má „ban“ na německém trhu. V aktuálním seznamu blokovaných her jsou převážně takové, které obsahují brutalitu, krev nebo i projevy směřující k nacismu. Takže tam naleznete například i čtyři díly Call of Duty série. Do roku 2012 se tam nacházely i hry z GTA série. V neposledním případě se to týká i značky Wolfenstein. 

Techlandu nezbývá pro povolení hry na německém trhu nic jiného, než ji cenzurovat. Což to půjde s ohledem na to, o jaký žánr hry se jedná těžko. Studio se aspoň snaží o to, aby mu bylo umožněno hru prodávat v ostatních státech Evropy. Již na únor příštího roku je naplánované Dying Light 2, takže se dá očekávat, že z německé strany dostane titul také ban.

Dying Light 2 bude pro Nintendo Switch dostupný jen přes cloud.