Nepopulární protipirátská ochrana Denuvo je součástí PC verze Dying Light 2, zjistili hráči z produkčních souborů hry na Steamu a obávají se o dopad na výkon. Už roky se vedou debaty, že Denuvo má negativní vliv na výkon her, což bylo několikrát dokázáno poté, co vývojáři DRM ze svého titulu odstranili.

Jak poznamenal server DSOGaming, vypadá to, že Dying Light 2 využije novou verzi Denuva. Soubor pro spuštění hry má pouhé 2 MB, ale ve složce je další DLL soubor o velikost kolem 500 MB. To je poprvé, co něco takového vidíme u hry, kterou chrání Denuvo.

Techland se rozhodl na situaci reagovat a zástupce polského studia vysvětlil, že vývojáři chtějí chránit svou práci, na Dying Light 2 pracovali sedm let.

„Pokud jde o Denuvo – práce na Dying Light 2 Stay Human trvaly sedm let. Během této doby investovalo svůj čas a talent do vývoje hry více než 1 500 lidí. Abychom ochránili úsilí celého týmu před pirátstvím, s nímž jsme se setkali při vydání hry Dying Light 1, rozhodli jsme se pro Denuvo, alespoň v době vydání. Tato DRM se nyní běžně používá v AAA hrách.“

Techland chápe obavy komunity a tvůrci se ujistili, že Dying Light 2 s Denuvem nebude mít problémy s výkonem:

„Jako hráči chápeme vaše obavy a chceme se ujistit, že [Denuvo] neovlivní váš herní zážitek. Nadále vynakládáme další prostředky na testování výroby a v této fázi nepozorujeme žádný znatelný dopad na výkon. Při vydání hry budeme aktivně vyhodnocovat zpětnou vazbu. Neváhejte se s námi podělit i o váš názor.“

Na internet mezitím unikla PlayStation 4 verze Dying Light 2, jedná se ale o starší verzi. Techland se mezitím věnuje jiné situaci, některým hráčům se do rukou dostala krabicová konzolová verze, která je také staršího data. Proto Techland tyto hráče vyzval, aby počkali na hlavní day one aktualizaci, která opraví řadu chyb a problémů, které ve hře jsou. Aktualizace bude k dispozici až 4. 2. To je možná důvod, proč mnohé redakce, včetně té naší ještě nemají Dying Light 2 na recenzi.

Aby hra mohla fyzicky vyjít, bývá dokončena měsíc až dva před vydáním. Vývojáři v této době pracují na takzvaném day one patchi, jenž je přichystán na vydání hry.

Dying Light 2 Stay Human vychází 4. 2. 2022. Ve hře budou české titulky. Verze pro Nintendo Switch (přes cloud) byla odložena, dorazit může až za šest měsíců.