First-person akce Deathloop od Arkane Lyon bude na PS5 podporovat jedinečné funkce bezdrátového ovladače DualSense. Vývojáři připravili dynamické zbraně. Každý kousek se ve vašich rukou bude chovat odlišným způsobem, ať už se bavíme o výstřelu, zpětném rázu nebo přebíjení. Rozdíly máte pocítit právě skrz DualSense.

Jednou z takových zbraní je PT-6 Spiker. Ta střílí hřebíky, je velmi chatrná a je dost pravděpodobné, že ji budete používat zejména na začátku svého dobrodružství. Při přebíjení máte přes haptickou odezvu ucítit hřebíky, které padají do zásobníku. Adaptivní spouště se zase postarají o odpor při každém výstřelu a zpětném rázu při střelbě.

Tvůrci kladou důraz na realistické chování zbraní. Ty se budou zasekávat. Když k tomu dojde, bude tlačítko R2 v polovině blokováno - nepůjde domáčknout. Tím rychle zjistíte problém a dostanete šanci ustoupit, abyste zbraň spravili. Stačit bude do ní pořádně praštit.

„Adaptivní spouště přinášejí novou úroveň vtažení do hry. Každá zbraň má svůj charakteristický odpor spouště. Zablokované spouště upozorní hráče na zaseknutou zbraň. Zásah či promáchnutí mačetou vyvolávají rozdílné pocity. Díky adaptivním spouštím je každé střetnutí v rukách hráčů jedinečné,“ uvádí Sony.

Nejde ale pouze o zbraně. V Arkane mysleli i na haptickou mobilitu. Jinými slovy, přes haptickou odezvu budou do vašich rukou přenášet každý typ pohybu hlavního hrdiny. Ať už jde o běh, skluz, šplh, plížení nebo teleportaci. Tyto speciální vibrace se mají měnit i vzhledem k typu povrchu - od drsné, nerovné zpětné vazby, kterou pocítíte při klouzání po drsné střeše, až po tlumený náraz, když přistáváte ve sněhu.

„Haptická odezva umožňuje hráčům prožít střílečku z vlastního pohledu jako nikdy předtím. Každá schopnost i každá zbraň poskytují jedinečnou zpětnou vazbu. Každý způsob pohybu (běh, šplh, plížení) navozuje rozdílné pocity. Během procházení strhujícími prostředími hráči dokonale rozeznají různorodé povrchy,“ dodává Sony.

Důležitou součástí celkového zážitku je zabudovaný reproduktor v ovladači. Přes něj uslyšíte akci, každou kulku, která sviští kolem vaší hlavy (nebo ji zasáhne). Stejně tak uslyšíte Julianniny posměšky ozývající se z vašeho osobního rádia při pohybu po ostrově Blackreef. Cvaknutí zbraně při vystřelení poslední kulky. Každý zvuk má dokonale doplňovat události na obrazovce a pocitů přicházejících z vašeho ovladače.

Na PlayStationu 5 si máme užít svět Deathloopu inspirovaný 60. lety 20. století v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu s podporou HDR, ray tracingu při vykreslení stínů a ambientní okluze. Samozřejmostí je také načtení dalšího cyklu za pouhých pár sekund díky výkonu ultra rychlého disku SSD.

Deathloop je střílečka z pohledu první osoby od Arkane Studios a Bethesda Softworks. Ve hře se ujmete role Colta a pokusíte se najít způsob, jak ukončit časovou smyčku, která uzavřela ostrov Blackreef v nekonečném cyklu, zatímco vám v patách půjdou místní obyvatelé. Využívat budete mocné zbraně a schopnosti k likvidaci osmi klíčových cílů rozmístěných po celém chaosem zmítaném ostrově, abyste vše stihli dřív, než se smyčka znovu překlopí.

Ve stínu na Colta číhá Julianna, jejímž jediným cílem je zajistit, aby se smyčka nikdy nepřerušila. Budete se učit z každého dalšího cyklu, zkoušet nové způsoby a přístupy, abyste prolomili smyčku jednou provždy.

Přečtěte si také: PlayStation chystá DualSense V2 s výrazně delší výdrží

Charakteristické herní možnosti od Arkane: Bojuj o přežití v divoké hře na lovce a kořist, nech se plně vtáhnout do děje akcí z vlastního pohledu a využij úžasný arzenál nadpřirozených schopností i brutálních zbraní. Vyber si preferovaný herní styl, ať už jde o nepozorované plížení jednotlivými úrovněmi nebo střemhlavý útok s plnou parádou.

Symbióza hry pro jednoho i více hráčů: Prožij hlavní příběh v roli Colta, pokus se prolomit časovou smyčku a získat svobodu. Vžít se však můžeš rovněž do role Julianny a v kampani jiného hráče se ho pokoutně snažit zlikvidovat a nechat v časové smyčce navěky uvězněného. Možnosti hry více hráčů jsou dobrovolné a hráči si mohou vybrat, zda chtějí Juliannu ve své kampani nechat ovládat umělou inteligencí.

Znalost je síla: Každá nová smyčka je příležitostí, jak se poučit z minulosti a náležitě se adaptovat. Hledání vodítek a odhalování nápověd je klíčem k likvidaci zadaných cílů dřív, než dojde k opakování celého dne. Odhaluj různé vztahy, uč se rozvrhy a dělej vše, co tě přivede blíž nezbytnému poznání. Využívej znalosti získané v předcházejících smyčkách a přicházej se zcela novými strategiemi, které tě dovedou k cíli.

Ostrov Blackreef: Okus umělecky zpracovaný svět s rozvětvenými možnostmi hry, tak charakteristickými pro studio Arkane, a nech se ve hře DEATHLOOP pohltit strhujícím retro-futuristickým prostředím inspirovaným 60. lety. Blackreef je stylová říše divů, avšak pro Colta je to hlavně vězení – svět ovládaný úpadkem, kde smrt nemá žádný význam a jediným úkolem trestanců je držet ho v zajetí a řádně se u toho bavit.

Deathloop vyjde 21. 5. nadcházejícího roku pro PlayStation 5 a PC. Sony si u Bethesdy zaplatila časovou konzolovou exkluzivitu na jeden rok. Později bude hra dostupná také na Xboxu Series X/S.