Tuzemské internetové obchody začaly rozesílat zákazníkům s předobjednávkou PlayStationu 5 e-maily, kde je informují o současném stavu. JRC své zákazníky vystrašilo, zatímco Alza to vzala více diplomaticky a píše o tom, že dodávky samotné konzole budou i nadále velmi omezené.

„Prodej samostatných konzolí PlayStation 5 byl, ze strany Sony, plně ukončen a další kusy nám tak již doručeny nebudou,“ informuje JRC.

„Mrzí nás, že dodání Vámi předobjednaného produktu nedokážeme urychlit. Aktuálně jsme však od společnosti Sony dostali informaci, že nám budou dodány výhodné sety herní konzole s vybranou hrou od Sony a že dodávky samotné herní konzole budou i nadále velmi omezené,“ uvádí v e-mailu Alza (děkuji Petru Plškovi za poskytnuté informace).

JRC místo samotné konzole PS5 nabízí balíček, takzvaný bundle, s hrou Horizon Forbidden West a titulem dle vlastního výběru za 15 890 Kč, případně PS5 v digitální edici s druhým dobrodružstvím Aloy za 11 790 Kč. Dostupnost má být 17. 8., 30. 9. a během září.

Hrou dle vlastního výběru může být Demon's Souls, Ratchet & Clank: Rift Apart, Ghost of Tsushima Director's Cut , Returnal, Spider-Man: Miles Morales Ultimate Edition, Gran Turismo 7 Standard Edition nebo Horizon: Forbidden West.

To Xzone zákazníkům nabízí nejen bundle s hrou dle vlastního výběru za 14 990 Kč (disková verze PS5), ale také bundle s druhým ovladačem DualSense, v diskové edici za 15 290 Kč, zatímco u digitální je cena 12 390 Kč. Podle všeho ale Xzone neví, kdy budou bundly dostupné.

PS5 SAMOSTATNĚ AŽ V ROCE 2023?

Ani v jednom z těchto dvou obchodů nenajdeme samostatnou PS5. Až u CZC, kde se dostupnost edice s Blu-ray mechanikou i bez očekává až v roce 2023. Jinak má dvojka na trhu s elektronikou pro zákazníky PS5 s Horizon Forbidden West a Gran Turismem 7 za 15 890 Kč nebo PS5 Digital Edition s Horizon Forbidden West a druhým ovladačem DualSense za 12 990 Kč.

Alza u samostatné PS5 uvádí pouze „těšíme se“ a jako novinku hlásí PS5 s dvěma hrami, které budou upřesněny později, za 15 890 Kč. V e-mailu je Alza detailnější a nabízí tři varianty: PS5 s Horizon Forbidden West a GT7 za 15 890 Kč, PS5 s Horizon FW a druhým ovladačem za 15 890 Kč nebo PS5 s Horizon FW za 14 990 Kč.

„Z důvodu celosvětové nedostupnosti neznáme konkrétní termín naskladnění zboží. Veškeré přijaté předobjednávky PlayStation 5 jsou odbavovány postupně podle data vytvoření předobjednávky a dle dostupnosti příslušné regionální verze s omezením 1ks na zákazníka. Od 23.6.2022 nepřijímáme další předobjednávky na samostatné konzole,“ píše Alza na stránkách.

Podobná situace je v zahraničí, například ve Velké Británii obchody nabízejí PS5 v bundlu, nejčastěji mají Horizon FW (případně i s Gran Turismem 7 nebo ovladačem).

Od českého zastoupení společnosti Sony se nám nepodařilo získat oficiální vyjádření. Místo toho máme vyjádření od JRC:

„Čekací lhůta po objednání může být v řádu měsíců, ale společně s lokálním zastoupením děláme maximum, aby zákazník čekal co nejméně a tyto lhůty jsme postupně zkracovali,“ uvedl pro Indian-tv.cz Adam Fischer, produktový manažer JRC.

PŘÍPRAVY NA VÁNOCE

Na začátku srpna letošního roku zástupci Sony hovořili o tom, že se připravují na vánoční sezónu. V průběhu následujících měsíců chtějí na trh po celém světě dodat více kusů, aby splnili stanovený díl: 18 milionů prodaných PS5 za tento finanční rok.

Otázkou zůstává cena. Už v dubnu letošního roku Sony zvýšila cenu většiny svých elektronických zařízení v Japonsku, včetně fotoaparátů, Blu-ray přehrávačů, domácích kin, sluchátek a reproduktorů. Na vině jsou celosvětové problémy na trhu s polovodiči a surovinami, stejně tak problémy s logistikou a provozem továren, zejména v Číně, která stále trpí pandemií. Teď se k tomu navíc přidává inflace.

Na otázku ohledně možného zvýšení ceny odpovídal finanční ředitel Hiroki Totoki s tím, že v současné chvíli nemůže sdělit nic konkrétního.

Sony do obchodů po celém světě do 30. 6. 2022 dodala 21,7 milionu kusů PlayStationu 5. V prvním čtvrtletí fiskálního roku zvládla 2,4 milionu, což je o 0,1 milionu více než ve stejném čtvrtletí před rokem a o 0,4 milionu více než v předchozím čtvrtletí, které skončilo 31. 3. 2022. Ve zbývajících třech čtvrtletí tak musí Sony dodat na trh 15,6 milionu kusů, aby splnila svou předpověď.

PlayStation 5 vyšla v listopadu 2020 a standardně se prodává za 13 490 Kč s Blu-ray mechanikou a za 10 790 Kč v digitální edici. Bohužel, hned od uvedení na trh se konzole stala nedostatkovým zbožím, které se mnozí snažili prodat dráž; obvykle s přirážkou několik tisíc korun, v extrémnějších případech se cena vyšplhala nad 30 tisíc korun.