V posledních měsících sledujeme, jak stále více lidí negativně komentuje kroky Sony. Připomenout můžeme zvýšení ceny PS5 o tisíc korun, remake The Last of Us, snahu zablokovat akvizici Activisionu Blizzard společností Microsoft kvůli obavám ze ztráty Call of Duty, větší důraz na live service tituly (do konce března 2026 jich má být spuštěno až 12!) nebo vydávání her za plnou cenu, i když Xbox je v den vydání dává do předplatného.

Teď se rýsuje další problém. Modder Lance McDonald (je známý úpravou Bloodborne) se na Twitteru pochlubil jailbreakem pro PlayStation 5. Jedná se tedy o prolomení protipirátské ochrany konzole, což umožňuje přístup k debug menu a instalaci nelegálního softwaru, včetně her.

Jailbreak má být velmi omezený, funguje prý pouze na PS5 s firmwarem verze 4.03, který byl vydán v říjnu minulého roku a v prosinci téhož roku nahrazen verzí 4.50.

V současné době se tak nejedná o hrozbu, později by ale mohl představovat velký problém. Za předpokladu, že by ho bylo možné dostat i do novějších systémových verzí konzole a nevyžadoval několik pokusů o spuštění (prý „stabilní“ asi v 30 % případů).

Modder ho ukazuje při instalaci teaseru P.T., jenž už není v PS Store dostupný ke stažení. Avšak ani P.T. nelze zatím s jailbreakem na PS5 spustit.

Raději dodejme, že jailbreak je nelegální a jeho „instalací“ ztrácíte záruku. Když se s takovou konzolí připojení k internetu, obdržíte ban.