Doom Eternal si asi jen tak neoddychne. Výborná střílečka, které jsme se v recenzi nebáli dát ultimátní hodnocení 10/10, se už nedávno potýkala s jedním problémem. Konkrétně když v rámci bonusů sběratelské edice vyšel soundtrack s ne úplně očekávanou kvalitou. Mick Gordon, skladatel hudby, se od soundtracku a jeho kvality distancoval, což spustilo lavinu útoků na Bethesdu a id Software. Zašlo to až do takové míry, že výkonný producent id Software, Marty Stratton, musel sepsat sáhodlouhý otevřený dopis komunitě, kde své zaměstnance a kolegy bránil a celou situaci vysvětlil.

Nyní je Doom Eternal pod dalším útokem. Do hry nedávno vyšel velký update, v rámci něhož například začal nový event a byla do hry přidána očekávaná funkce Empowered Demons. Co ale také přidal, tak je ochrana proti podvádění, resp. anti-cheat, a to konkrétně od Denuva. Na první pohled rozhodně dobrý krok, proti kterému se snad nedá nic špatného říct. I přesto, že samotné Denuvo asi mnoho úsměvů na tvářích nevykouzlí (neplést si Denuvo Anti-Cheat s kontroverzní ochranou Denuvo Anti-Temper, která ochraňuje hry před cracknutím).

Netrvalo dlouho a hráči začali zjišťovat, že je na této ochraně špatně víc než jenom jméno. Podobně jako Vanguard od Riotu pro kompetitivní střílečku Valorant, i Denuvo Anti-Cheat získává přístup přímo do jádra systému. Takzvaného kruhu 0 - kernelu. Pokud by se někomu podařilo ochranu narušit, mohl by potenciálně získat kompletní přístup k vašemu počítači a naprosto všem datům.

Na obrázku níže můžete vidět jednoduché znázornění ochranných kruhů. Kruh 3 slouží pro aplikace, Kruh 2 a Kruh 1 pro ovladače a Kruh 0 pro absolutní jádro systému, které mj. kontroluje procesy, procesor a paměť a do něhož si Denuvo Anti-Cheat nárokuje přístup.

O celém problému už se hojně mluví například na oficiálních fórech hry nebo Redditu, kde najdete i příspěvek nabízející základní informace, návod na odinstalování - byť je od ostatních doporučováno mnohem systematičtější odebrání ochrany než pouze skrze běžnou odinstalaci - a seznam případných, avšak neověřených problémů, které může nová ochrana hráčům způsobovat. Mnoho lidí tvrdí, že se kvůli ní často objevují i modré obrazovky smrti, hru nově nelze hrát na Linuxu a mj. se dostavilo snížení snímků za sekundu.

V aktuální chvíli není jasné, jak se id Software zachová. Případně jestli s tím vůbec něco udělají. Hlavní rozhodnutí pravděpodobně patří přímo Bethesdě a je otázka, na kolik je implementace takové ochrany přišla. Její následovné odstranění tak i přes negativní reakce a apelování komunity nemusí být úplně nejvýhodnější krok. Nicméně zůstává fakt, že pokud si budete chtít Doom Eternal od vydání nového updatu zahrát - ať už singleplayer či multiplayer - musíte mít ochranu Denuvo Anti-Cheat nainstalovanou. Sama se spustí při spuštění hry a vypne při vypnutí hry.

Jak asi celkově tušíte, významná spousta hráčů je s tímto krokem zásadně nespokojena. Většina se dušuje, že na hraní hry kašlou, dokud se s tím něco neudělá. Ačkoli nikdo samotnou ideu přidání ochrany proti podvádění neodsuzuje, fakt, že si Denuvo Anti-Cheat nárokuje tzv. kernelové privilegium, je něco, co minimálně ta počítačově a technologicky zdatnější část komunity není schopna pobrat ani akceptovat.

Není tak ani divu, že se téměř okamžitě na hru svalila vlna kritiky i například skrze review bombing na Steamu, kde hodnocení z nedávných recenzí spadlo na smíšené (62 %) a za poslední dva dny si „vysloužila” přes 2500 negativních recenzí (z toho jen necelých 400 kladných). I pod oficiálním trailerem nového updatu na YouTube je možné vidět tunu dovolávajících se komentářů.

Oficiální blogový příspěvek k updatu je nicméně s výše zmíněnými fakty transparentní a dává jasně vědět, že ochrana vyžaduje plné privilegium. Něco, o čem se předtím zmíněný Vanguard od Riotu pro Valorant neobtěžoval informovat. Blogový příspěvek také zmiňuje, že ochrana nedělá screenshoty, neskenuje data ani neposílá shellcode.

Dá se věřit, že ze strany Denuva a Bethesdy nebude docházet k ničemu nekalému a anti-cheat slouží čistě pro ochranu ostatních hráčů před podvodníky. V jádru věci je ale stále problém v tom, že kdyby se někdy mělo něco s ochranou stát, kdyby se někdy našla nějaká zneužitelná vada, jde pro hackery o neskutečně jednoduchá zadní vrátka do defacto celého vašeho počítače. Vás a vlastně kohokoliv, kdo má ochranu nainstalovanou.

Většinu naštvané části komunity navíc štve ještě fakt, že k takovému nepříjemnému kroku došlo relativně dávno po vydání - kdy už si hru koupila spousta hráčů - a ti nyní nemohou zažádat o vracení peněz. A když nechtějí mít takovou ochranu v počítači, tak Doom Eternal nyní nemohou ani hrát.

V aktuální chvíli by asi bylo nejlepší řešení možnost Doom Eternal hrát i bez ochrany, ale pouze v singleplayeru. Něco, co by většina komunity uvítala. V případě multiplayeru už by to asi bylo složitější, přičemž se minimálně dá do budoucna počítat, že se nějaké alternativní ochrany nejspíše nedočkáme a Denuvo Anti-Cheat zůstane ve hře natrvalo.