Jedna z nejlepších survival her, Rust, přidává „softcore“ herní mód. Aktualizace má za cíl nalákat do hry nováčky a příležitostné hráče pomocí redukce nejvíce frustrujících prvků, které často odrazovaly.

„Víme, že někteří hráči by si přáli méně brutální zážitek,“ píše Facepunch Studios. Že po takovém zážitku někteří hráči prahnou, je zřejmé i z uživatelských recenzí, které hra na Steamu dostala. Hráči jsou často frustrováni, když je zabije hráč s mnohem lepším vybavením a oni přijdou o to své.

Asi nejvýraznější změnou oproti stávajícímu „hardcore“ módu je možnost převzetí poloviny inventáře. Pro věci si buď můžete přijít na místo smrti, nebo do kteréhokoli „reclaim terminálu“ (viz níže).

Režim pro příležitostné hráče v současné době podporuje přibližně 10 serverů.

Další výraznou změnou prochází obchodování. Tržiště jsou přidána do lokací Bandit Camp a Outpost, tady se také budete moci „spawnovat“ (dokud nejsou nepřátelské). Nově také budou mít hráči možnost zvolit „elegantnější“ způsob obchodování; a to použitím dronů. Za poplatek dvaceti scrapů můžete vyhlížet dron s itemy. Ten si ale dá na čas, čekat budete i pět minut.

Dál se zmenší maximální počet lidí v týmu na čtyři. To zahrnuje i nastavení automatických turret.

Rust ani po třech letech neztrácí popularitu, ba naopak, často hlásí největší čísla hráčů za svou existenci. Nový herní mód by mohl hru, jinak často plnou frustrace, přiblížit příležitostným hráčům. Kromě jiného se chystá Rust na konzole PlayStation a Xbox.