V létě minulého roku se internetem šířila zpráva, že čínský Tencent koupil 70 až 80 procent českého studia Bohemia Interactive, které zaměstnává více než 350 lidí v 6 pobočkách ve 3 zemích světa (ČR, Nizozemsko a Thajsko). Informace od serveru The Information později popřel marketingový manažer Petr Poláček. Současně ale řekl, že vedení firmy v minulosti vedlo jednání o možné strategické spolupráci a může k tomu dojít i v budoucnu.

Nyní vedení Bohemia Interactive přes Hospodářské noviny potvrdilo, že jedná s velkým zahraničním investorem, který by měl koupit menšinový podíl nejúspěšnější videoherní firmy v České republice. Přesto se má stát obchod rekordním v historii českého videoherního průmyslu.

BOHEMIA INTERACTIVE CHTĚJÍ DO SVĚTOVÉ ŠPIČKY HERNÍCH STUDIÍ

„Jednáme s několika zájemci,“ potvrdil Marek Španěl, šéf Bohemia Interactive. „Silný partner by nám mohl pomoci dostat se do naprosté světové špičky herních studií,“ dodal s tím, že k dotažení obchodu má dojít v letošním roce.

Podle informací HN má být jedním ze zájemců Tencent. S čínskou nadnárodní akciovou holdingovou společností, která nedávno koupila majoritní podíl u studia Klei Entertainment (tvůrci Don't Starve), Bohemia Interactive spolupracují třetím rokem na vydávání svých her v Číně.

1,6 MILIARDY KORUN V TRŽBÁCH ZA ROK 2020

Loni se mluvilo o prodeji 70 až 80 procent Bohemia Interactive za 6,2 miliardy korun. Od té doby ale hodnota českého studia vzrostla. Navzdory covidu-19 se mu loni dařilo a čeští vývojáři prodali 5,7 milionů her za 1,6 miliardy korun. Analytik Martin Cakl ze společnosti Patria pro HN odhadol hodnotu Bohemia Interactive na 13 miliard korun a více.

Hry od českých vývojářů z Bohemia Interactive (Arma 3, DayZ, Vigor a Ylands) si v loňském roce užilo 14 milionů aktivních hráčů po celém světě. Společnost se také pochlubila, že zásadně pokročily práce na novém enginu Enfusion, který se stane srdcem budoucích klíčových her Bohemia Interactive. Ten kromě pokročilé fyzikální simulace nabídne moderní grafický „kabátek“ a rozsáhlou podporu komunitních modifikací.

Pojďme se podívat na milníky jednotlivých titulů:

ARMA 3 (PC)

I když od vydání vojenské simulace Arma 3 loni uplynulo již 7 let, stále patří k titulům, kterým vývojáři z Bohemia Interactive věnují nejvíce pozornosti a hráči po celém světě mnoho desítek hodin svého času.

Základní hra zaznamenala 2 významné updaty 1.98 (Arma 3 Apex: Old Man) a 2.00. V říjnu bylo oznámeno také rozšíření ČSLA Iron Curtain, které bude zaměřeno na období studené války a potěší mimo jiné milovníky vojenské techniky Československé lidové armády 80. let a jejích západních protějšků ze zemí NATO.

Okolo Arma 3 byly postaveny stovky skvělých komunit a tvůrci po celém světě do hry dodali kvanta výborného obsahu a rozšíření. Právě jim byl věnován zásadní červnový update pro Creator DLC obsahující množství nových nástrojů a assetů. Amatérští tvůrci se mohli loni rovněž zapojit do soutěže Arma 3: Art of War, která navíc podpořila organizaci Mezinárodního červeného kříže.

DAYZ (PC, PLAYSTATION, XBOX)

Dnes již legendární multiplayerová akce DayZ, která hráčům snažícím se přežít v postapokalyptickém světě neodpustí jedinou chybu, zaznamenala co do počtu aktivních hráčů nejúspěšnější rok od svého vydání. Vývojáři do hry loni dodali 4 velké updaty, které přidávají nové zbraně a vybavení, ale i celé nové herní mechaniky. Důležitým milníkem bylo rovněž květnové zařazení DayZ do nabídky Xbox Game Pass, díky čemuž si hra rychle získala popularitu mezi statisíci novými konzolovými hráči.

Interní tým DayZ se dočkal významných posil a hráči se tak v roce 2021 mohou těšit na vylepšení stability, vyváženosti herních mechanik a hratelnosti a příliv nového obsahu.

VIGOR (PLAYSTATION, XBOX, SWITCH)

Free-to-play střílečka odehrávající se v poválečném Norsku se loni dočkala 5 významných sezónních updatů a do hry přibylo množství zbraní, vybavení a kosmetických doplňků. Z původního exkluzivního titulu pro konzoli Xbox se Vigor vloni rozšířil i na Nintendo Switch a těsně před koncem roku se hry dočkali také majitelé PlayStation 4 a 5.

Velké poděkování patří také všem hráčům Vigor, kteří si v dubnu zakoupili speciální charitativní balíček herních doplňků. Výtěžek z jeho prodeje ve výši 250 000 Kč darovalo studio Bohemia Interactive Fakultní nemocnici Brno, která v době stupňující se koronakrize navíc čelila hackerským útokům.

YLANDS (PC, ANDROID, IOS)

Ylands je hra určená zejména mladšímu publiku. U dětí rozvíjí kreativitu a hravou formou je učí základním programátorským dovednostem. Ve hře mohou objevovat, stavět budovy, vozidla, lodě, ale i tvořit vlastní minihry. Titul se loni dočkal 5 zásadních rozšíření, 2 obsahových balíčků a první velké soutěže pro všechny tvůrce. Uznání se Ylands dostalo také na domácí půdě – titul si odnesl 2 ocenění v soutěži Česká hra roku.

Díky edukativnímu charakteru Ylands je jeden z cílů pro nadcházející roky jeho rozšíření do výuky základů programování zejména na základních školách.