Disney po letech mění názor na hry. Vedení společnosti je nadšené z her Star Wars Jedi: Fallen Order od Respawn Entertainment a Marvel's Spider-Man od Insomniac Games. Dokonce včera na DICE Summitu v Las Vegas vystoupil Sean Shoptaw z Disney a motivoval vývojáře, aby vytvořili jedinečné hry založené na jejich značkách.

„Jsem tady z jednoho konkrétního důvodu,“ zdůraznil Sean Shoptaw před vývojáři z celého světa a řekl, že je chce motivovat k tomu, aby vytvořili jedinečné věci založené na značkách Disney. „Chceme využít kreativní sílu celého videoherního odvětví,“ dodal s tím, že tvůrci mají k nim přijít a budou mít svobodu při vývoji, aby mohli využít svou kreativitu.

Vypadá to, že Disney skutečně změnila názor. Společnost se nebude pouštět do vývoje vlastních her, místo toho je ochotna své značky více licencovat vývojářům a vydavatelům, aby vytvořili vlastní hry.

Na závěr svého povídání Shoptaw připomenul, že Disney nevlastní pouze Star Wars a Spider-Mana, ale také značky od společnosti Fox, včetně Aliens (Vetřelci), Die Hard (Smrtonosná past), The Simpsons (Simpsonovi), Avatar, Bob's Burgers (Bobovy burgery) a mnoho dalších IP, které mohou tvůrci her využít.

Doufejme, že to skutečně bude znamenat vznik nových her. U Star Wars nemají ostatní v současné době šanci, tam má na několik let ještě exkluzivní práva Electronic Arts, ale zbývající značky jsou - dle všeho - volné. Otázkou je, jak je to u Avatara, kde Ubisoft už několik let připravuje vlastní akční adventuru na enginu z The Division, zatímco Marvel’s Avengers dorazí od Square Enix po letních prázdninách.

Připomeňme, že Spider-Man na PS4 prodat více než 13 milionů kopií a titul Star Wars Jedi: Fallen Order za minulý rok překonal 10 milionů prodaných kusů. V EA očekávali 8 milionů.

Tento týden navíc vyšlo najevo, že tvůrce Gears of War pracoval na střílečce ze světa Vetřelce, stejně tak plánovali svůj projekt i v 3D Realms, ale obě hry byly zrušeny poté, co Disney koupila Fox.