Podvodníci jsou velkým problémem ve všech populárních multiplayerových hrách, hraní poctivým hráčům narušují zejména v bezplatné battle royale akci Call of Duty Warzone a vyskytují se také ve Fortnite. Studio DICE nyní vysvětluje, jak hodlá zajistit fair play ve first-person střílečce Battlefield 2042.

V rozsáhlém blogovém příspěvku DICE hovoří o nově zavedeném kodexu chování spolu s nástroji pro nahlášení podvodníků.

DICE tvrdí, že nebudou tolerovat podvádění a budou se věnovat prevenci, identifikaci a postihování podvodníků. Za tímto účelem je využit nástroj Easy-Anti Cheat (EAC). Ten se osvědčil ve hrách jako Apex Legends nebo Star Wars: Squadrons. EAC bude aktivní už ve veřejné betě od 6. do 10. 10. 2021.

V případě sankce bude cheater odpojen uprostřed hry a obdrží trvalý zákaz na všech platformách – skrz IP a hardware. EA nebudou podvodníka předem varovat, stejně tak neobdrží pouze časový ban.

Dozvěděli jsme se také, že na konzolích nebude ze začátku podpora pro myši a klávesnice. DICE uvádějí, že vyhodnocují možnosti zpřístupnění této funkce a její vliv na hraní.

Nahoře pro vás ještě máme trailer, který láká na veřejnou betu. Předčasný přístup do bety začne od 6. do 7. 10. Dostanou se do něj všichni s předobjednávkou hry, případně předplatitelé služby EA Play. Všichni ostatní zájemci se budou moci přidat od 8. do 9. 10. Předběžné stažení bude možné od 5. 10. Pro všechny termíny platí 9:00 našeho času.

Teď už ke kodexu:

Chovejte se k ostatním tak, jak byste chtěli, aby se chovali oni k vám – vytvořte tým a hrajte společně. Nebudeme tolerovat hráče, kteří negativně narušují hru nebo se dopouštějí chování, které poškozuje ostatní.

Buďte upřímní – Zůstaňte na správné straně boje. Pokud vidíte hráče, kteří porušují pravidla, nahlaste je.

Sdílejte vhodný obsah – nehrajte si na špinavce. Ujistěte se, že obsah, který sdílíte, je vhodný pro hráče Battlefieldu.

Zachovejte si čest – Chraňte svůj tým. V Battlefieldu neporušujte zákony a neúčastněte se nebezpečných nebo nezákonných činností ani je nepodporujte.

Svůj závazek k pozitivní a férové hře bereme vážně a nebudeme tolerovat ty, kteří se na bojišti chovají nevhodně.

S tímto vyjádřením souvisí možnost zablokovat hráče, aby vám nemohli posílat zprávy a mluvit s vámi. V Battlefieldu 2042 bude navíc aktivován filtr nevhodných slov. Samozřejmostí je možnost ztlumit textový nebo herní chat. Ztlumit můžete jednotlivé hráče, všechny hráče nebo chat.

Přímo ze hry můžete nahlásit hráče, kteří podvádějí, případně jinak porušují pravidla. Vše bude fungovat přímo ve hře, prostřednictvím EA Help nebo přímo přes konzole PlayStation a Xbox.

Když nějakého podvodníka nahlásíte, EA vám dají vědět, že nahlášení obdrželi. Pokud na základě vašeho hlášení budou přijata opatření, dají vám e-mailem vědět, že proti podvodníkovi byla přijata opatření.

Battlefield 2042 vyjde 19. 11. 2021 na PC, Xbox One, Xbox Series X/S, PS4 a PS5.