Pokud vás, stejně jako mě, občas přepadne nostalgická herní nálada a nebo prostě jen někdy dostanete chuť si zahrát profláknuté Diablo III, tak právě teď je na to extra dobrý moment. Už od roku 2017 totiž právě v lednu probíhá event s názvem Darkening of Tristram, ve kterém se můžete pomocí magického portálu přenést zpět v čase a projít 16 levelů podobně jak vypadaly v Diablu 1. 

Vstup do lokace s prostým názvem Tristram je možný pouze v adventure módu hry a nachází se ve starých ruinách. Po průchodu portálem se grafika dost výrazně změní a rozpixeluje. Zároveň se přebarví a pozmění ovládací prvky, čímž se celkem příjemně dosáhne retro pocitu. Tady je třeba poznamenat, že vše stále probíhá v enginu Diabla III a ani se nijak nemění herní mechaniky. 

Přečtěte si také: Mobilní Diablo Immortal bude free-to-play

Některé grafické prvky autoři vykutali z hlubin starých disků a jiné prostě použili z Diabla III, ale dojem je velice slušný. Po cestě do hloubek labyrintu máte mimo jiné možnost rozbít držku starým známým jako je Butcher, Skeleton King, Arch-Bishop Lazarus a Diablo. Z nepřátel občas nostalgicky vypadávají původní magické předměty, které pro dnešního hráče na lvl 70 mají ale pouze sentimentální hodnotu. Doslova cokoli je dneska lepší. Za odměnu kromě experience, které je dost, můžete považovat achievementy a bannery za jejich splnění. Také uvidíte původní video z konce Diabla I a hlavně dostanete TEN kámen, který hlavní hrdina na konci jedničky vyrve z mrtvoly Diabla a můžete si ho nacpat pro změnu sám do helmy. A ano, můžete si pak změnit vzhled helmy a prostě chodit s červeným krystalem zabodnutým do čela.

V neposlední řadě stojí za zmínku i napůl skrytý a proti původnímu i hodně zjednodušený questík, ve kterém jednak poskládáte památečný Wirt's Leg z Diabla II, ale také získáte přístup na farmu, kde dostanete telátko jako peta do další hry.

Diablo IV letos (snad) vyjde, tak proč si nezkrátit čekání klasikou...