Nejnovější díl hack and slash série Diablo vychází až 6. 6., už minulý víkend si jej mohli vyzkoušet hráči s předobjednávkou a tento víkend i všichni ostatní. Hra prošla i rukama naší redakce a o jednotlivých dojmech se můžete dozvědět prostřednictvím článku nebo videa. Přestože testovací verze vzbudila v mnohých vysoká očekávání, vyskytly se i problémy. Třeba s některými modely grafické karty Nvidia GeForce RTX 3080 Ti.

Vícero uživatelů napříč sociální síti Reddit a oficiálním fórem Blizzardu hlásí menší, ale i výraznější nepříjemnosti, které jim Diablo IV způsobuje při hraní se zmíněným GPU. Některým pouze zčerná monitor nebo jim běží větráčky na maximální výkon, jiní však popisují, že jim hra doslova „zničila“ grafickou kartu.

Z většího množství příspěvků nebo youtubového videa tvůrce Mortismal Gaming je patrné, že se s problémy nejčastěji potýkají majitelé modelů RTX 3080 Ti vyráběných společností GIGABYTE. Je zde tedy otázka, zda vinu nese skutečně Blizzard, anebo spíše tato partnerská firma Nvidie.

Podobná situace vznikla i při hraní titulu New World v roce 2021, avšak tehdy byli postiženi majitelé grafických karet RTX 3090 z dílny společnosti EVGA, která mimochodem s výrobou Nvidia karet nedávno skončila. Původně se tehdy diskutovalo o chybě související s řadičem ventilátorů, každopádně dle pozdějšího vyjádření samotné EVGY byl problém způsoben pochybným pájením MOFSET tranzistorů.

Příčina aktuálních problémů s grafikami při hraní Diabla IV zatím nebyla objasněna. Jak Blizzard, tak ani Gigabyte nevydali žádné vyjádření k situaci, tudíž lze pouze spekulovat. Abyste zatím nevystavovali svou RTX 3080 Ti potenciálnímu nebezpečí, doporučuje se omezit počet snímků za sekundu, aby nebyl grafický čip zbytečně vytížen.

Chyba už mohla být teoreticky vyřešena novou aktualizací ovladačů Game Ready, které přidávají podporu právě pro Diablo IV. Příspěvky na fórech jsou staré několik dní a pokud se tedy během blízké doby neobjeví žádná další hlášení o zničených grafikách, bude možné brát situaci za vyřešenou. V opačném případě však bude nutné počkat na vyjádření vývojářů hry nebo výrobce modelů grafických karet.

Celkově se ale dá říct, že Blizzard odvedl při optimalizaci Diabla IV solidní práci. Titul se poměrně rychle načítá a běží přijatelně plynule i na starších konzolích. Více píšeme v samostatném článku.