Včera Nvidia představila grafické karty založené na architektuře nové generace, která nese název Ampere. Ukázány nám byly tři modely GeForce RTX - 3070, 3080 a 3090. Jejich ceny jsou přívětivější a dle společnosti přinesou mnohem větší výkon než karty současné generace. Ty jsou navíc dražší. Levnější cena by tedy měla být pro hráče lákavější.

Série GeForce RTX se soustředí na ray-tracing. Sledování paprsků v reálném čase mají čipy zvládat lépe a jejich využívání má mít menší dopad na frekvenci snímků za sekundu. O tom se nás snažily přesvědčit i trailery věnované hrám Cyberpunk 2077, Watch Dogs Legion, Call of Duty: Black Ops Cold War a Fortnite.

Dnes se podíváme na další vyšperkované video. To je tentokrát věnované nejdražší nové grafické kartě. GeForce RTX 3090 se bude prodávat od 24. 9. letošního roku od 1499 euro. V přepočtu jde o více než 40 tisíc korun. Takovou částku za grafickou kartu budou ochotni dát zejména nadšenci toužící po nejlepší možné kvalitě. U RTX 3090 slibuje Nvidia výkon, který zvládne hry v rozlišení 8K při 60 snímcích za sekundu.

K demonstraci síly slouží nové technologické demo. Podívat se na něj můžete nahoře. Pochopitelně je využita i technologie DLSS. RTX 3090 je o 50 procent výkonnější než současné Titany RTX a přitom levnější - Nvidia Titan RTX se prodává i za 73 tisíc korun.

Nvidia očekává, že u hráčů budou nejpopulárnější zbývající dva modely. RTX 3080 se má prodávat za nějakých 19 tisíc a bude výkonnější než RTX 2080 Ti, která má většinou cenovku nad 30 000 Kč. To RTX 3070 bude za přibližně 14 tisíc. Karta je určena zejména pro hraní v rozlišení 1440p, ale když snížíte své nároky, můžete si užít i 4K.

PŘEDNOSTI ARCHITEKTURY NVIDIA AMPERE

Nové streamingové multiprocesory: Stavební kámen nejrychlejších a nejúčinnějších GPU na světě nabízejících dvojnásobnou FP32 propustnost oproti předchozí generaci a 30 TFLOPS výpočetního výkonu.

Druhá generace RT jader: Nová dedikovaná RT jádra mají dvojnásobnou propustnost v porovnání s předchozí generací, k tomu souběžně ray-tracing, shading a výpočty při 58 RT-TFLOPS výpočetního výkonu.

Třetí generace Tensor jader: Nová dedikovaná Tensor jádra s více než dvojnásobnou propustností v porovnání s předchozí generací nabízejí rychlejší a efektivnější práci s technologiemi využívajícími AI, jako je např. NVIDIA DLSS. Jejich výpočetní výkon je 238 Tensor-TFLOPS.

NVIDIA RTX IO: Umožňuje rychlé a na GPU založené nahrávání i dekompresi prvků herní grafiky. Akcelerace input/output výkonu je až stonásobná ve srovnání s pevnými disky a tradičními API pro úložiště. V součinnosti s „DirectStorage for Windows API“ společnosti Microsoft (1) přenese RTX IO značnou část práce CPU na RTX GPU. Dosáhne se tím vyšších počtů snímků za sekundu a téměř okamžité nahrávání her.

Nejrychlejší grafická paměť na světě: NVIDIA spolupracovala se společností Micron na vytvoření GDDR6X, nejrychlejší diskrétní grafické paměti na světě, pro GPU GeForce RTX řady 30.(2) Propustnost systémové paměti pro aplikace využívající grafickou kartu se pohybuje blízko hodnotě 1TB/s, což pomáhá maximálnímu výkonu ve hrách a dalších aplikacích.

Výrobní technologie nové generace: Nový, kustomizovaný výrobní proces 8N NVIDIA od společnosti Samsung, který umožňuje použít větší hustotu tranzistorů a dosáhnout vyšší účinnosti.

GEFORCE RTX 3080, RTX 3070 A RTX 3090 FOUNDERS EDITION

GeForce RTX 3080 — Doporučená cena je 18 999 Kč. RTX 3080 představuje ultimátní herní GPU — až 2x rychlejší než RTX 2080. Nabízí 10 GB nejnovější GDDR6X paměti s rychlostí 19Gbps. Nová RTX 3080 dokáže konstantně ve hrách dosahovat 60 FPS při 4K rozlišení.

GeForce RTX 3070 — Doporučená cena je 13 999 Kč. RTX 3070 je rychlejší než RTX 2080 Ti a její cena je méně než poloviční. V průměru je pak o 60 procent rychlejší než RTX 2070. Má 8 GB GDDR6 a představuje vyvážené řešení pro hraní ve 4K a 1440p.

GeForce RTX 3090 — Nejvýše v nabídce je RTX 3090 s cenou 40 999 Kč. Přezdívá se jí také „BFGPU“— Big Ferocious GPU. Ve výbavě dokonce bude mít tlumič — tříslotový, dvojosý, průtokový design je až 10x tišší než TITAN RTX a dokáže GPU držet až o 30 °C chladnější. 24 GB GDDR6X paměti dokáže zvládnout i ty nejnáročnější AI algoritmy a masivní zátěž při tvorbě obsahu. RTX 3090 je až o 50 procent rychlejší než současné ultimátní grafické karty pro PC TITAN RTX a hráčům nabídne 60 FPS v 8K rozlišení napříč mnoha předními tituly.

MEZI PŘEDNOSTI GRAFICKÝCH KARET ŘADY GEFORCE RTX 30 PATŘÍ

Dvouosé průtokové chlazení — Až dvakrát více chladícího výkonu ve skvěle vypadajícím unibody designu. Hráči i tvůrci obsahu si budou moci vychutnat dosud nevídaný výkon a zároveň GPU, které jsou tišší a zahřívají se méně než kdykoliv před tím.

Mimořádný design elektroniky i mechanického provedení — Silnější mechanická struktura — s novou nízkoprofilovou listovou pružinou a 12pinovým napájecím konektorem — přináší více prostoru pro komponenty a chlazení a zároveň je díky přiloženému adaptéru kompatibilní s 8pinovými konektory ve stávajících zdrojích.

HDMI 2.1 — Vyšší propustnost rozhraní HDMI 2.1 poprvé umožňuje propojení s 8K HDR televizemi pomocí jednoho kabelu. Skvělá zpráva pro hraní v ultra vysokém rozlišení.

Dekódování AV1 — První diskrétní GPU s podporou nového AV1 kodeku, umožňujícího hráčům sledovat internetová videa až v 8K rozlišení s HDR při redukci nároků na šířku pásma připojení o 50 procent.

Přečtěte si také: Vylepšení pro Dead by Daylight, The Division zdarma, úspěch Modern Warfare

GPU GeForce RTX 3090, 3080 a 3070 budou dostupné jako Founders Editon na nvidia.cz i v podobě kustomizovaných karet od předních výrobců ASUS, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY a Zotac. V nabídce budou modely se základními frekvencemi i karty přetaktované přímo z výroby.

Herní sestavy s GeForce RTX řady 30 nabídne Acer, Alienware, ASUS, Dell, HP, Lenovo a MSI, včetně předních světových výrobců systémů CyberPower PC, Digital Storm, Falcon NW, IBUYPOWER, Maingear, Origin, NZXT, Puget a mnoha dalších

GeForce RTX 3080 přijde na trh 17. 9. GeForce RTX 3090 bude následovat 24. 9 a GeForce RTX 3070 bude možné zakoupit v říjnu/októbri.