Vydání režisérské verze Ghost of Tsushima od studia Sucker Punch na sebe nenechá dlouho čekat. Tato verze hry, která s sebou přináší nové rozšíření společně s vylepšení pro PS5, vychází už 20. srpna/augusta. Je tedy ten nejvyšší čas, abychom se o režisérské verzi dozvěděli něco více. To naštěstí můžeme díky rozhovoru, který proběhl mezi kreativní ředitelem Natem Foxem, Joannou Wang a magazínem Pushsquare.

Začneme s tím, co vás všechny nejspíše zajímá nejvíce. Tedy s rozšířením, které nás zavede na ostrov Iki. Jin se vrací na tento ostrov, který je úzce spjat s klanem Sekai, aby se postavil tajemnému mongolskému kmeni, který je vedený šamankou Ankhsar Khatun. Na Jina zde tedy nečeká pouze nebezpečný nepřítel, ale také temná minulost jeho klanu.

Postavit se šamance Ankhsar Khatun a zjistit něco více o minulosti Jina a jeho klanu, budete moci již na začátku druhého aktu hry, kdy se vám otevře cesta na ostrov Iki. Co se herní doby týče, tak ta by měla odpovídat prvnímu aktu hry. To znamená, že podle toho, jak moc budete prozkoumávat, vám může nové rozšíření zabrat něco mezi deseti až dvaceti hodinami.

„Svou velikostí je velmi podobný Izuhaře. Je to hra s otevřeným světem, takže záleží na tom, jak ji hrajete,“ řekl o velikosti ostrova Iki a jeho příběhu Nate Fox. „Pokud chcete projít jakoukoliv příběhovou částí ostrova Iki, zabere vám to různé množství času. Ale nejlepším příkladem – jen proto, že je to hra s otevřeným světem – je to pojmout jako akt v Ghost of Tsushima.“

Spekulace ohledně nového bojového postoje či zbraní se nakonec ukázaly jako nepravdivé. Přesto se můžete těšit na nové zbroje a schopnosti, které budete moci využit při soubojích s dosud neviděnými nepřáteli. Obtížnost na ostrově Iki nebude zrovna ta nejlehčí. Sice se sem můžete vypravit již na začátku druhého aktu, rozhodně ale očekávejte výzvu, kterou nepřekonáte bez využití celého vašeho arzenálu.

Ostrov Iki rozhodně nebude pouze menší kopií ostrova Cušima ze základní hry. Aby ostrov působil jiným dojmem, vývojáři se rozhodli zvolit odlišnou paletu barev. Zatímco základní hra se vydala cestou výraznějších barev (zlaté chrámy, pole s červenými květinami), ostrov Iki přivítal spíše barvy studené. V traileru můžeme vidět les vistárie, který je plný fialových květů. Což je přesně ta výtvarná stránka, kterou si vývojáři pro Iki zvolili.

Ostrov Iki je menší, chudší, divočejší než ostrov Cušima. Další možností, jak ho popsat je tajuplnější,“ popisuje ostrov Iki Joanna Wang. „Když poprvé dorazíte, uvidíte strmé útesy a tajuplné jeskyně – objevíte spoustu jedinečných scenérií.“

Absence bezplatného vylepšení pro PlayStation 5 nebylo zrovna něco, co by většina fanoušků Ghost of Tsushima očekávala. V případě, že si budete chtít hru užít na nové generaci konzole, společně se všemi vylepšeními, budete si muset zaplatit 9,99 dolarů (cca 215 Kč).

K tomuto rozhodnutí se vyjádřil kreativní a výtvarný ředitel Jason Connell. Ten řekl, že se nejedná o klasické vylepšení, nýbrž o vylepšení, které bylo začleněno do rozšíření s ostrovem Iki, a je úzce spjato s Jinovým zážitkem na ostrově.

„Byla spolu opravdu úzce propojena [vylepšení pro PS5 a rozšíření Iki], což je důvod, proč jsme se na ně nedívali odděleně. Opravdu jsme chtěli, aby spolu dobře fungovala, a to je hlavní důvod,“ dodal Jason Connell ze studia Sucker Punch.

Hra jinak využije všech dostupných možností PlayStationu 5. Můžete se tak těšit na haptickou odezvu, díky níž budete cítit, jaké to je držet katanu, která byla odražena štítem. Využity budou také adaptivní spouště, hra poběží ve 4K při 60 snímcích za sekundu a načítání bude neuvěřitelné rychlé.

Pokud vás Ghost of Tsushima Director's Cut zaujalo natolik, že byste si titul chtěli pořídit, stačí počkat do 20. srpna/augusta, kdy hra vychází na PlayStation 4 a PlayStation 5. Nebudou chybět ani české titulky.

Příběhové rozšíření Iki Island bude k dispozici jako součást Director's Cut edice hry Ghost of Tsushima. Předobjednat si ho můžete již nyní za 79,99 € na PS5 a 69,99 € na PS4, nebo pokud již hru Ghost of Tsushima na PS4 vlastníte, můžete si předobjednat upgrade na Director's Cut na PS4 za 19,99 €. Upgrade na PS5 verzi bude stát 29,99 €.