Psal se rok 2003 a světlo světa poprvé spatřila desková hra vytvořená na motivy série Game of Thrones s příznačným názvem Game of Throns: The Board Game. Strategická, dlouhá a celkem složitá hra pro 3 až 6 hráčů, ve které se ujmete jednoho z mocných rodů Sedmi království Západozemí. Hrát můžete za hrdé strážce severního Zimohradu Starky, za pohádkově bohaté bratry Lannistery a za další známé postavy. Vaším úkolem je porazit ostatní a stát se jediným králem Západozemí.

Hra se setkala s vcelku pozitivním ohlasem, na webu Board Gamegeek, což je takový Metacritic stolních her, má hodnocení 7,6/10 a drží se v první stovce nejlepších stolních titulů. V roce 2011 vyšla druhá edice, což byla remasterovaná a celkově vylepšená verze původní deskovky. A právě tato druhá edice se dočká převedení do počítačové online verze.

Digitální titul bude obsahovat příběhovou kampaň, možnost hrát proti náhodným soupeřům, utkat se s přáteli, nebo jenom soupeřit s umělou inteligencí. Ve hře by měl být i hodnocený režim. Ačkoli je titul dosti složitý, vývojáři slibují velmi propracovaný tutoriál, který by měl, krok za krokem, naučit herní mechaniky i úplné nováčky v žánru strategických multiplayerových titulů.

Na projektu pracuje studio Dire Wolf Digital, které je předěláváním deskovek do online verzí známé. Podle vyjádření vývojářů bude v počítačové verzi vše, na co jsme zvyklí z původní hry. Jak stojí přímo ve vyjádření jednoho z členů tvůrčího týmu:

„Hra bude stále o strategickém rozhodování, zdali budete svůj úspěch tlačit hrubou silou, nakloníte si na svou stranu měšťany, nebo se ostatním vlichotíte do přízně a pak je bodnete do zad. Vše bude tedy stejné, jak jste zvyklí, jen rychlejší a oblečené do pěkné tematické grafiky.“ Stále prý bude velmi důležité starat se o vztahy s ostatními hráči, proto se spekuluje, že by ve hře měl být i voice chat.

Jestli bude počítačová verze Game of Thrones úspěšná je aktuálně ve hvězdách. Hru si určitě zahrají oddaní fanoušci Her o trůny, ale nejsem si úplně jistý, jestli je na současném herním trhu prostor pro novou strategickou deskovou hru, v níž jeden zápas trvá průměrně 2 až 3 hodiny.

Game of Thrones: The Board Game – Digital Edition rozhodně nebude hra pro každého, pokud jste ale fanoušek dlouhých strategických bojů a série Game of Thrones, hru byste měl rozhodně alespoň vyzkoušet. Nebudete ani muset dlouho čekat. Vydání bychom se měli dočkat na Steamu už na podzim letošního roku.