Protipirátskou ochranu Denuvo nemají hráči rádi. Považují ji za kontroverzní a poukazují na vyšší zátěž procesoru u her, které DRM využívají. Na druhou stranu se opět ukazuje, že Denuvo jako jedna z mála ochran skutečně funguje.

V loňském roce Denuvo chránilo 36 titulů a pouze v jednom případě došlo k prolomení ochrany. Cracknut byl akční survival Dying Light 2 Stay Human od polského Techlandu, uvádí zpráva z CrackWatch.

Denuvo za rok 2022 bylo ve hrách jako FIFA 23, F1 22, Monster Hunter: Rise, Sniper Elite 5, The Callisto Protocol, Sonic Frontiers, Gotham Knights, Need for Speed Unbound, Marvel's Midnight Suns, Total War: Warhammer 3 nebo Two Point Campus.

Podle Redditu byly prolomeny tři hry, co vyšly v roce 2022. Kromě Dying Light 2 ještě F1 2022 a Gotham Knights. Ty ale byly prolomeny kvůli oficiálním aktualizacím, které Denuvo neobsahovaly. Takže se dá nadále mluvit o tom, že byla cracknuta pouze jedna hra, co vyšla v roce 2022. Plus starší hry.

Výsledek je tedy působivý a není divu, že vydavatelé za tuhle zbraň v boji proti pirátství platí. Denuvo bude implementováno například do Hogwarts Legacy, Resident Evil 4 Remake, Deliver Us Mars nebo Forspoken.

Denuvo Anti-Cheat se objevil v roce 2019 od rakouské společnosti Denuvo Software Solutions GmbH. a od té doby je ochrana zdokonalovaná a ukazuje se, že crackeři mají stále větší problémy program prolomit. Také se ale ukazuje, že Denuvo využívá méně a méně her.

HRY FUNGUJÍ LÉPE BEZ DENUVA

Co se zátěže na procesor týče, tak Digital Foundry provedli experiment, při němž porovnávali pirátskou verzi hry Resident Evil Village s prodejní verzí. Pirátská verze neobsahovala DRM a zjištěno bylo, že fungovala mnohem lépe než vydaná verze od Capcomu. Podobně dopadly další srovnání, kdy bylo dokázáno, že hry bez Denuva dosahují vyšší snímkové frekvence, nezatěžují tolik procesor a rychleji se načítají.

Vyprávět mohou například hráči Doomu Eternal. V roce 2020, dva měsíce po vydání, bylo do hry přidáno Denuvo prostřednictvím patche. Hráči si okamžitě začali stěžovat na výkon hry. Nakonec vývojáři z id Software ze hry Denuvo odstranili za necelý týden.