Návrat demoverzí má v hledáčku nejen Sony s nejvyšší úrovní nového předplatného PlayStation Plus, ale také konkurenční Microsoft. Americký gigant dnes odpoledne představil program Project Moorcroft.

Přes program Project Moorcroft bude Microsoft platit vývojářům za vytvoření demoverzí jejich připravovaných her, které budou následně dostupné v předplatném Game Pass. To pomůže zejména menším týmům, které mají omezené finance.

„Je pro nás důležité, aby vše, co děláme, mělo přínos jak pro naše hráče, tak pro tvůrce her. Takže v rámci toho jsme program nastavili a strukturovali tak, aby vývojáři skutečně dostali finanční kompenzaci a vlastně jim to přineslo finanční prospěch a také získali výhodu skvělé zpětné vazby.“

Ano, program Project Moorcroft umožní tvůrcům získat data o svých hrách a budovat zájem o ně. Zúčastnění vývojáři mají mít možnost sledovat, jak si jejich demo vede.

Microsoftu je líto, že demoverze v dnešní době moc nevznikají. Ve společnosti rádi vzpomínají na hratelné ukázky na veletrzích jako je E3 a PAX. Proto si řekli, že využijí Game Pass, umožní vývojářům vzít kousek jejich hry a vydat tenhle kousek v předplatném.

Jinými slovy, v Microsoftu si uvědomují, že příprava demoverzí je finančně a časově náročná, proto chtějí tvůrce přesvědčit finanční kompenzací a možností oslovit velké množství hráčů.

Pokud jste se právě začali těšit, tak Project Moorcroft bude spuštěn někdy v příštím roce. Microsoft zatím neprozradil, zda budou demoverze dostupné také ve standardním Game Passu (nebo pouze dražším Game Passu Ultimate), stejně tak nevíme délku hratelných ukázek.

To Sony časově omezené ukázky (Game Trial) nedávno spustila v Japonsku v rámci PlayStation Plus Premium. Obsahuje například Cyberpunk 2077 a Horizon Forbidden West na pět hodin, stejně tak Elex 2, Biomutant, MotoGP 22, Tiny Tina's Wonderlands či Uncharted: Legacy of Thieves Collection na dvě hodiny.