Znovu se ukázalo, že rok 2021 je rokem odkladů, i když tentokrát došlo na hru, u níž bychom to možná tak úplně nečekali. Deathloop od Bethesdy a od tvůrců Dishonored a Prey ze studia Arkane nevyjde 21. května/mája, jak se dosud předpokládalo, ale 14. září/septembra. Přitom dosavadní datum vydání již bylo dost blízko, proto se dalo předpokládat, že zrovna Deathloop, mířící na PC a PS5, bude jedním z těch mála titulů, které se letos žádného dalšího odkladu nedočkají. Přesto se tak stalo, a to přesto, že původně měla hra vyjít již na konci minulého roku.

Důvody odkladu jsou však vcelku obvyklé. Tvůrci jsou zavázáni dosažení řádné kvality a ambicí, k čemuž potřebují ještě nějaký čas navíc, zároveň však nehodlají ohrožovat zdraví a bezpečí zaměstnanců studia. Jinými slovy, covid je mrcha, která ledacos zpomaluje, a v Arkane zjevně není crunch moc oblíbené slovíčko.

Vývojáři se zároveň omluvili fanouškům za delší čekání a poděkovali jim za trpělivost, přičemž slibují, že Deathloop bude zábavný, stylový a překvapivý zážitek. „Nemůžeme se dočkat, až vám brzy z Deathloop ukážeme víc“, dodávají Dinga Bakaba a Sebastien Mitton z týmu Arkane Lyon v jejich zprávě určené komunitě.

Zbývá otázka, jestli odklad Deathloop bude mít dopad i na další hru Bethesdy, která má vyjít tento rok také na PS5 a PC - horor GhostWire: Tokyo od studia Tango GameWorks, autorů The Evil Within. Konkrétního data vydání této duchařské hry jsme se dodnes nedočkali, dle neoficiálních informací se však počítalo s vydáním během října/októbra 2021. Pokud je tomu tak, pro Bethesdu by nejspíš nedávalo moc velký smysl vydávat dvě své hry tak krátce po sobě, přestože v minulosti k tomu již došlo (The Evil Within 2 a Wolfenstein 2: The New Colossus vyšly na podzim roku 2017 zhruba dva týdny od sebe). Odpověď na otázku, zda odklad Deathloop ovlivní i GhostWire: Tokyo, se snad dozvíme v dohledné době.

Na místě je samozřejmě také otázka, zda nové datum vydání hry něco změní na roční exkluzivitě pro PS5 a PC. Zatím ale změně v podmínkách exkluzivity nic nenasvědčuje, takže raději počítejte s tím, že jestli Deathloop zamíří na Xbox Series X|S, stane se tak nejdříve 14. 9. 2022.

Deathloop nyní vyjde 14. 9. 2021 pro PlayStation 5 a PC.