BioShock, Splinter Cell, The Division, The Last of Us, Borderlands, Metal Gear Solid, dokonce Kingdom Come: Deliverance od českého studia Warhorse, všechny tyto hry a mnohé další se mají v budoucnu dočkat filmové či televizní adaptace. Kingdom Come však nebude jediný projekt vyvíjený v našich končinách, který zamíří na stříbrná plátna nebo televizní obrazovky.

Server Screen Daily před několika dny přišel s exkluzivní informací, že britské produkční společnosti Face Fiction Productions a Infinite Wisdom Studios zakoupily práva na zfilmování multiplayerového survivalu DayZ od Bohemia Interactive. O přípravách filmu na motivy DayZ nyní hovoří také server E15, kterému PR manažer Bohemia Interactive Pavel Křižka potvrdil, že studio na snímku oficiálně spolupracuje s tvůrci ze studií Face Fiction Productions a Infinite Wisdom. Jinými slovy, do tvůrčího procesu budou podle všeho zapojeni i vývojáři z Bohemia Interactive. Natáčení by mělo začít už na začátku roku 2023.

Na další informace si budeme muset počkat, Křižka pouze serveru E15 prozradil, že dohoda o poskytnutí práv byla uzavřena na bázi podílu ze zisku. Uvidíme tedy, co se v následujících měsících dozvíme o obsazení, režii, scénáři, způsobu distribuce filmu nebo zasazení. Pokud by koneckonců filmaři chtěli nabídnout divákům autentickou Černarus, stačilo by jim navštívit Ústecký kraj, kde se dá najít řada míst a objektů, které najdeme i ve hře.

Vysílač Cukrák, který se v Černarusi nachází na kopci Zelená hora u města Zelenogorsk, zase stojí pouhých několik kilometrů za Prahou, přičemž jeho blízké okolí je nyní tak vykácené, že by se v něm nejspíš mohlo hravě usadit hned deset filmových štábů (a jen tak mimochodem do těch míst zavítaly kamery už při invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu/auguste roku 1968). Na území ČR bychom ale našli také řadu zdrojů inspirace pro Livonii, druhou oficiální mapu DayZ, která byla původně vytvořena pro expanzi Contact pro Armu 3.

V každém případě se jedná o další důkaz přetrvávajícího zájmu a úspěchu DayZ. Hře se daří i po letech, podle statistik zveřejněných studiem Bohemia Interactive kupříkladu hru v minulém roce hrálo napříč všemi platformami 6,664,197 unikátních hráčů. Lépe se loni dařilo pouze konzolovému Vigoru se 7,385,735 hráči.

V průběhu letošního roku tvůrci hodlají nabídnout celkem pět větších či menších aktualizací a čtyři sezónní události. Minulý rok kupříkladu DayZ krátce zpestřil obsah inspirovaný pálením čarodějnic nebo vánočními svátky, takže kdo ví, co přijde letos. V nedávném blogovém příspěvku tvůrci přislíbili také zlepšení mapy Livonie, lepší ovládání s gamepady, více nástrojů a užitkových předmětů, alespoň jednu novou, zpravidla civilní zbraň s každou aktualizací, propracovanější chování vozidel, širší příběhové pozadí hry a samozřejmě zlepšení výkonu a stability.

Už před pár dny vyšla první letošní aktualizace DayZ. Kromě oprav a změn v hratelnosti přinesl patch 1.16 také charakteristický samopal Bizon ráže .380 s obzvlášť velkým zásobníkem a také klasický budík. Nejen že vám umožňuje vidět, jaký je zrovna ve hře čas, ale navíc nabízí možnost nastavit budík na určitý čas, aby jeho zazvonění vyplašilo nepřátele nebo naopak přilákalo nakažené na určité místo.