Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, populární survival DayZ je relativně pravidelně aktualizován a obohacován o různé novinky. Ty jsou ale spíše menšího rázu. Tu a tam dojde na nové zbraně, potraviny, kusy výbavy nebo třeba odlišné typy nakažených. Nyní však tvůrci ze studia Bohemia Interactive připravují aktualizaci 1.14, kterou popisují jako zatím nejrozsáhlejší aktualizaci hry v tomto roce a jako nejvíce vzrušující update od vydání mapy Livonie v roce 2019.

Důvodem pro toto nadšení je zejména novinka v podobě kontaminovaných zón. Ty budou po vydání aktualizace 1.14 k vidění na mapě Černarusi i Livonie, a to ve dvou různých verzích. Statické oblasti ukrývají kvalitní loot, zatímco dynamické oblasti mají za cíl udělat z herního světa ještě méně předvídatelné prostředí. Vývojáři očekávají od kontaminovaných zón zpestření náhodných setkání i plánování cest k výbavě, stejně jako oživení atmosféry hry, o které se postarají i nové vizuální a zvukové efekty.

S touto novinkou navíc nachází větší využití ochranné oblečení, například kombinézy nebo plynové masky. Proto dojde také ke změnám v oblasti vidění při nošení výbavy zakrývající hlavu a/nebo obličej. Těšit se můžeme například na zhoršené vidění či efekt kondenzace dechu na skleněných průzorech plynové masky.

Přidání kontaminovaných zón bude přizpůsobena také centrální ekonomika, aby návštěva statických oblastí stála za to. V trochu jiném smyslu by pak ta návštěva měla stát za to i díky uvedení nového typu infikovaných. A co víc, celá tato novinka má být upravitelná, takže provozovatelé serverů dostanou možnost přidávat či odebírat statické kontaminované zóny dle libosti.

Aktualizace 1.14 dále nabídne vylepšení míst s havarovanými vrtulníky nebo několik nových pastí. Ty zahrnují velkou rybářskou síť, malou lahvovou past na lov ryb, drátěné oko na chytání zajíců a slepic a past tvořenou nataženým drátem. Jen ještě nevíme, kdy nový update DayZ vyjde ve finální podobě, uživatelé Steamu a majitelé Xboxu ji však mohou již nyní testovat v experimentální verzi hry.