Společnosti Microsoft a Activision Blizzard si mohou udělat fajfku u další země, která schválila jejich spojení. Akvizici v hodnotě téměř 69 miliard dolarů posvětila jihoafrická Komise pro hospodářskou soutěž.

Úřad se neobává, že by Microsoft učinil z Call of Duty exkluzivitu pro Xbox. Tento scénář považuje za nepravděpodobný, protože obě strany nemají motivaci vyloučit konkurenci, zejména Sony (PlayStation) a Nintendo (Switch).

Připomíná rovněž, že spojující strany se zavázaly, že budou pokračovat ve vydávání her Call of Duty na ostatní konzole. Microsoft podepsal desetiletou smlouvu s Nintendem. Sony navrhovanou smlouvu odmítla podepsat. Smlouvu ale podepsala ještě Nvidia ohledně cloudové služby GeForce Now.

Dříve byla akvizice schválena v Saúdské Arábii, Brazílii, Srbsku, Chile a Japonsku. Nejdůležitější jsou ale jiné trhy, britský regulační orgán má rozhodnout do 26. 4., zatímco Evropská komise zveřejní svůj verdikt do 22. 5. Nejdelší rozhodování bude zřejmě v USA, kde Federální obchodní komise žaluje Microsoft ve snaze zablokovat spojení kvůli obavám z porušení antimonopolních pravidel.

Naopak britská CMA už nepovažuje spojení za nebezpečné z pohledu omezení hospodářské soutěže v oblasti konzolových her. Nadále ale šetří dopad akvizice na trh cloudových her.