Není žádným tajemstvím, že studio BioWare připravuje další hru z fantasy série Dragon Age. Stejně tak ale není žádným tajemstvím, že vývoj je tentokrát obzvlášť komplikovaný, což má mimo jiné za následek, že oficiálních a potvrzených informací o celém projektu existuje velmi málo. Naposled jsme je shrnuli minulý rok v létě před akcí EA Play, kde jsme nic z Dragon Age neviděli, přičemž od té doby jsme se dozvěděli pouze to, že půjde o primárně singleplayerový zážitek, o němž letos uslyšíme něco víc. Dokonce ještě neznáme ani finální název hry.

Nabízí se tedy otázka, jaká je pravděpodobnost, že další Dragon Age vyjde už během tohoto roku. A jak se zdá, odpověď je prostá – šance je nulová. Shodují se na tom Tom Henderson, který poměrně pravidelně informuje v předstihu o novinkách spojených se sérií Battlefield a s dalšími projekty Electronic Arts, a Jeff Grubb ze serveru GamesBeat. I ten v minulosti několikrát přišel v předstihu s informacemi, které se posléze potvrdily.

Grubb již dříve tvrdil, že další Dragon Age letos nevyjde, nyní ale uvádí, že se hry můžeme dočkat nejdříve v létě roku 2023. Podle Hendersonova zdroje, který má mít blízko k EA, pak jednoduše není žádná šance, že BioWare stihne letošní rok, a to ani podzim, který by byl nejspíš ideálním obdobím na vydání takového titulu. Původní Dragon Age: Prameny jsme si koneckonců mohli zahrát začátkem listopadu/novembra 2009 a zatím poslední hra ze série, Dragon Age: Inquisition, vyšla s odchylkou několika týdnů pět let poté.

Podle Hendersona si však budou letošní podzim nárokovat jiné tituly z portfolia EA. V průběhu září/septembra nebo října/októbra bychom se měli konečně dočkat nového Need for Speed od studia Criterion, jehož vývoj byl pozastaven loni v létě, aby mohli tvůrci pomoci s vývojem Battlefieldu 2042. Ještě letos, konkrétně během čtvrtého čtvrtletí, se očekává také pokračování úspěšné a povedené akční adventury Star Wars Jedi: Fallen Order od studia Respawn Entertainment.

Dosud se hovořilo o tom, že pokračování Fallen Orderu, které bychom také mohli brát jako jakési veřejné tajemství, může nakonec vyjít až v roce 2023, nyní je však Tom Henderson přesvědčen, že obzvlášť v návaznosti na blížící se vydání LEGO Star Wars: The Skywalker Saga od TT Games a Warner Bros. Games je letošní vydání pokračování příběhu Jedie Cala Kestise o dost pravděpodobnější.

Už nějakou dobu se přitom spekuluje, že v dalších letech bychom se mohli každý půlrok dočkat nové Star Wars hry a že novinka Respawnu bude formálně oznámena během oficiálního Star Wars dne, který připadá na 4. května/mája. Nezbývá tedy než si počkat několik měsíců, přípravy na odhalení projektu ale již mají probíhat.

Příznivce Need for Speed a Star Wars tak nejspíš v dohledné době čekají žně, zatímco fanoušci Dragon Age by se měli připravit na další čekání. Nicméně, mohlo by být hůř. Pořád mohou doufat, že se nakonec dočkají kvalitního titulu, což se nedá říct třeba o hráčích Battlefieldu 2042. Ptáte se, proč zde vytahujeme jeden z největších herních průšvihů loňského roku? Protože Tom Henderson si na něj opět posvítil.

V EA jsou prý velmi nespokojení s tím, jak se nejnovějšímu Battlefieldu daří, a tak řeší různé možnosti, jak se hrou naložit do budoucna. Dokonce má být ve hře varianta přechodu na free-to-play model. Více informací by měl Henderson zveřejnit ještě dnes.