Paradox Development Studio detailně představilo pokračování jedné z nejznámějších strategických her vůbec. Přesně tak, Crusader Kings III je tady. Převezme dědictví svých předchůdců a přijde se spoustou nových způsobů, jak zajistit úspěch vašeho královského domu. Nabruste si meče, zapojte mozky a připravte se na pořádné válčení.

Dostanete na výběr královský nebo vznešený dům z řady říší na mapě, která se rozprostírá od Islandu po Indii, od polárního kruhu po střední Afriku. Budete muset vést svou dynastii po staletí a zajistit jak bezpečnost, tak i sílu každé nové generace. Shromážděte nové země a tituly, abyste posílili své dědictví. Staňte se zbožným králem, který přinese lidu náboženské síly, nebo do toho jděte na vlastní pěst, vytvořte si své náboženství a získejte věčnou slávu nebo věčné zatracení. Zažijte dramata a pohanství středověku. Rytíři, rolnické vzpoury, poutě, vikingští lupiči, to vše na vás čeká.

Dále si budete muset vybrat jeden z pěti různých životních stylů a zdokonalit své dovednosti ve vojenské strategii a řízení království. Akce, které budete provádět, povedou k vašim charakterovým rysům, ale pozor, pokud se rozhodnete jednat proti své povaze. Stres z popření vašeho nejpravdivějšího já může přinést velké množství problémů. Zároveň nezapomínejte na své dědice. Zvolte pro ně vhodné opatrovníky nebo je vycvičte sami. A pokud jde o váš respekt, můžete ho zvýšit násilím, díky němuž si vyvinete hrůzostrašnou pověst, která vášnivé osoby dotlačí k poslušnosti.

Pro vedení válek budete muset zaměstnat ozbrojené jednotky a mocné rytíře. Vyzkoumejte nové technologie pro zvýšení bohatství a rozšíření vojska vaší říše. Pro své nejdůležitější bitvy si najměte žoldnéře a svaté řády. A v neposlední řadě doplňte svůj příjem výkupným od vězňů nebo útočících stran sousedních říší.

Na konec je třeba zmínit i intrikaření. Naučte se používat svůj spymaster k objevení spiknutí proti vaší dynastii a vašim zákonům. Provádějte nábory agentů schopných podkopávat nebo vraždit kohokoli, kdo stojí mezi vámi a silou. Svádějte jiné postavy pro lásku či politickou moc a shromažďujte informace pro účely vydírání nebo laskavě upřednostňujte, kdykoli vaše plány potřebují zvláštní vliv.

Crusader Kings III bude dostupné 1. 9. na PC ve službě Steam, Microsoft Store a Paradox Store za cenu 49,99 euro. Také bude zahrnut v knihovně předplatného Xbox Game Pass pro PC.