Multiplayerová střílečka Team Fortress 2 od studia Valve možná není, co bývala, ale komunita okolo hry stále žije. Dabéři hratelných žoldáků na ni naštěstí na rozdíl od Valve nezapomínají, a tak je můžeme docela často vídat při různých přenosech, na akcích nebo na sociálních sítích, kde s láskou pro Team Fortress 2 a samotné hráče nešetří. Dokonale to ilustruje i nejnovější případ.

Tato novinka by vlastně mohla začínat jako tradiční anekdota. Medic, Heavy, administrátorka a Sniper vejdou do restaurace... a chtějí sendvič, oblíbenou a dnes už ikonickou Heavyho svačinku, která je lepší než libovolná sekundární zbraň. A když ne sendvič, tak alespoň vídeňský řízek. Přesně o tom je krátké video, které na Twitteru zveřejnil Medicův dabér Robin Atkin Downes, známý také jako Kaz Miller ze série Metal Gear Solid.

Video vzniklo při příležitosti akce PAX West, kde se Downes sešel s Garym Schwartzem, jenž nadaboval Heavyho (a Demomana), Johnem Patrickem Lowriem, který pro změnu namluvil Snipera, a Lowrieho manželkou Ellen McLain. Ačkoliv ji známe hlavně jako GLaDOS ze série Portal, i McLain zanechala v Team Fortress 2 svou stopu, a to jako administrátorka, která hlásí vše od odpočtu na začátku zápasu přes ukradený kufřík nebo zabraný kontrolní bod až po vítězství nebo prohru. Ano, Sniper a GLaDOS jsou ve skutečnosti manželé.

Záznam aktivity dabérů se samozřejmě začal rychle šířit, což mělo za následek, že pátrání po sendviči či řízku na PAX West neskončilo. Po krátkém videu, v němž po sendviči volají i návštěvníci akce, tak přišel Lowrie s nahrávkou z jízdy autem, v níž Sniper s administrátorkou pátrají dokonce i v noci. Zatím nejnovějšími doklady o celé snaze jsou Lowrieho objev trochu jiného pokrmu a Downesova návštěva obchodu, kde Medic nenajde sendvič, ale produkty spojené s Oktoberfestem. Přestože je září/september.

Tohle všechno dokazuje, že i když je obsahová podpora Team Fortress 2 ze strany Valve tak trochu na mrtvém bodě, o což se přičinila krize s otravnými boty, v reálu nadšení pro klasickou střílečku z roku 2007 nijak neuvadá. Snad tedy není třeba zdůrazňovat, že aktivita dabérů opravdu není lákadlem na jakýkoliv nový herní obsah. Musí nám stačit povedený převod originálního videa do Source Filmmakeru, který najdete níže.

Doufejme jen, že se k pátrání přidá ještě Scout (Nathan Vetterlein), Demoman a Spy (Dennis Bateman). Pak to teprve bude zážitek. A pokud se ptáte, proč jsme nezmínili Soldiera, Engineera a Pyra, je to vcelku prosté. Soldierův dabér Rick May je již bohužel po smrti, Engineerův dabér Grant Goodeve aktuálně není v TF2 komunitě příliš aktivní a Pyro, jehož namumlal Bateman, by nám toho nejspíš moc neřekl. Ale kdo ví, třeba se ho aktuálním účastníkům pátrání podaří nějak zapojit.