Někdo září, někdo v září a někdo kvůli nedávnému odkladu zazáří až v listopadu. A ten někdo je CD Projekt RED, který nám dnes ukázal napjatě očekávaný Cyberpunk 2077 formou první epizody show zvané Night City Wire. Díky ní tu máme hlavně nový trailer, který láká na noční život ve městě Night City - video obsahuje české titulky. V jeho průběhu se toho zjevně může stát víc než dost.

Ve videu lze postřehnout práci po boku vašeho parťáka Jackieho Wellese, domlouvání špinavé a nebezpečné práce, konflikt se strážci zákona, boj se zbraněmi, implantáty i holýma rukama, přestřelky během jízdy autem a samozřejmě setkání s hercem Keanu Reevesem v roli Johnnyho Silverhanda.

Přestože může trailer snadno navodit dojem, že vyzobává obsah napříč celou hrou, není tomu tak. Jak po skončení traileru odhalil vedoucí designér questů a miláček publika Paweł Sasko, video ve skutečnosti ukazuje pouhý prolog Cyberpunku 2077 a průběh prvních několika úkolů. Navíc nám Sasko představil gang zvaný Mox a přiblížil návštěvu u ripperdoca Viktora Vectora, u něhož si může hráč nechat nainstalovat nové implantáty.

Také jsme se dozvěděli, že ta humanoidní robotická stvůra, kterou lze v jeden okamžik postřehnout, se jmenuje Adam Smasher. Tato postava byla vytvořena už pro stolní hru Cyberpunk 2020 jejím tvůrcem Mikem Pondsmithem. Jak se zdá, CD Projekt RED nejde pro možnost využít něco ze světa původního papírového RPG nikdy příliš daleko. A pokud byste naopak vy chtěli být během hraní od špinavostí Night City co nejdál, můžete utéct do neméně špinavé pustiny zvané Badlands, která jako by vypadla z Mad Maxe nebo záběrů na obyčejný život v dnešní Austrálii. V Bandlands na hráče čeká nejen dost prostoru na prohánění bleskurychlých žihadel na dvou či čtyřech kolech a zaručeně poctiví šerifové, ale také setkání s frakcí potulných Nomadů a řada úkolů a činností uzpůsobených tomuto svéráznému prostředí.

Saskovo povídání doprovází útržky záběrů z hraní, dnes jsme se však dočkali i souvislých gameplay záběrů, v nichž se tvůrci zaměřili na herní prvek zvaný braindance. Díky němu si můžete přehrávat vzpomínky a klidně i poslední okamžiky nějakého jedince, v tomto případě gaunera, který zjevně rád přepadává lidi s kvérem v pazouře. Prostřednictvím BD implantátu se tak můžete podívat na určitou událost očima vybrané oběti, vnímat její emoce a poté si zahrát na detektiva v režimu, který není úplně nepodobný povedenému indie počinu Return of the Obra Dinn.

Zážitek sledovaného jedince si tak budete moci libovolně přehrávat v jakémsi editoru. K dispozici máte časovou osu celé události s funkcí přetáčení, zrychlení, zpomalení či zastavení, stejně jako možnost se rozhlížet kamerou po okolí, zaměřit se na konkrétní předměty, vyfiltrovat okolní zvukové stopy, využívat techniku v dohledu a díky tomu všemu dát dohromady kompletní obraz toho, co se zrovna stalo. Vývojáři se přitom dušují, že braindance vždy slouží k vyprávění určitého příběhu a nejde jen o prostředek k pouhým sběratelským předmětům. Díky tomuto prvku můžete vidět svět cizíma očima a na vlastní kůži zažít a vnímat něčí minulost, pohled na svět nebo třeba náboženské cítění.

První epizoda Night City Wire však nakonec nebyla jen o Cyberpunku 2077. CD Projekt RED totiž oznámil spolupráci se studiem Trigger a Netflixem, z níž vzejde anime nazvaná Cyberpunk: Edgerunners. O projektu toho zatím moc nevíme, tvůrci z týmu Trigger však slibují, že si nové anime ze světa Cyberpunku budou moci užít jak jeho znalci, tak úplní nováčci. K premiéře dojde někdy v průběhu roku 2022.

Cyberpunk 2077 vychází na PC, PS4 a Xbox One 19. listopadu/novembra. Majitelé konzolových verzí dostanou možnost bezplatného upgradu na PS5 a Xbox Series X, o němž se máme více dozvědět v dohledné době. Už dnes je ale jisté, že tato aktualizace bude rozdělena na dvě části.

ZÁZNAM CELÉ EPIZODY NIGHT CITY WIRE VČETNĚ ČESKÝCH TITULKŮ

INDIAN NOW