Už jen měsíc a čtyři dny nás dělí od vydání očekávaného Cyberpunku 2077. Tvůrci oblíbeného Zaklínače z polského studia CD Projekt RED si pro nás na dnešní večer připravili v pořadí čtvrtý Night City Wire. V rámci něho nám ukazují vozidla, jejich vzhled, zvuky a technické detaily/specifika.

Jak už nějakou dobu víme, po Night City a pustině se budeme moci pohybovat v automobilech i na motorkách. Bohužel nebude možné čtyřkolové a jednostopé stroje upravovat, a to ani po vizuální, ani výkonnostní stránce. Místo toho ale v rozsáhlém otevřeném světě najdeme celou řadu již upravených speciálních vozidel. Ty budeme moci získat plněním misí, případně je ukradnout. Každá frakce přitom bude auta a motorky upravovat jiným způsobem, což s sebou přináší také rozlišné možnosti v jejich použití.

V Cyberpunku 2077 nechybí malé nákupní košíky, rodinné vozy, sportovní speciály, džípy, nevšední klasiky, náklaďáky nebo policejní a armádní vozy. Většina je inspirována skutečnými modely, které automobiloví nadšenci moc dobře znají. Důležité také je, že jízdu si budete moci užívat z pohledu první i třetí osoby. Z pohledu první osoby uvidíte volant s palubní deskou.

Vozy se budou lišit nejen vzhledově, ale také rychlostí, ovladatelností a dalšími aspekty, jako je kupříkladu ochrana, kterou poskytnou svému řidiči a ostatním pasažérům.

Dobrým příkladem jsou auta Nomádu. Pouštní bandité mění chování svých vozidel a instalují do nich detektory min, které včas odhalí hrozbu ukrytou v pustině. Vozidla od Nomádu nemají žádné osvětlení. Místo toho jsou obohacena infračervenými senzory a dalšími technologiemi. Zajímavě zní také technologie křišťálová kopule. Pod tímto záhadným pojmem se skrývá LCD obrazovka napodobující sklo. Ta promítá obraz i zvuky.

„V podstatě je to LCD obrazovka s pancéřováním. Když vstoupíte do auta a zavřete dveře, tak je v něm tma. Po minutě se rozsvítí obrazovka, na které vidíte vše potřebné i glitchování,“ vysvětlil jeden z vývojářů před časem v rozhovoru pro časopis Official PlayStation Magazine.

V druhém dnešním videu můžete vidět, jak vývojáři nahrávali zvuky rozličných vozů. Dali si na tom řádně záležet, aby vozy v Cyberpunku 2077 zněly odlišně. Poté některé zvuky upravili, aby jim dodali futuristický nádech. Při tom spolupracovali s německou automobilkou Porsche. Ve hře dokonce nebude chybět legendární auto Johnnyho Silverhanda - Porsche 911 Turbo z roku 1977.

Důležitou novinkou jsou závody. Ano, během hraní se zúčastníme závodů. Trasy jsou rozličné a po celém Night City, aby se fanoušci rychlé jízdy nenudili.

Třetí video je zaměřeno na motorky a nahrávání jejich zvuků.

Předposlední dnešní video prezentuje různorodé styly roku 2077. Občas se budete divit, jak se proměnily jednotlivé styly, které známe dnes. Někteří nosí skutečně zajímavé oblečení. Změnily se také korporace.

A na závěr teaser. V si přisedne k tajemné postavě v "restauraci". Kdo to ale je a co mu nabízí? Vypadá to, že ten chlápek je dost mocný.

Cyberpunk 2077 vychází 19. 11. letošního roku na PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One a Xbox Series X/S. Ve hře budou české titulky.

ZÁZNAM NIGHT CITY WIRE 4