Dobré ráno. Na Steamu jsou účty, které mají v knihovně 25 tisíc her. Tvůrci A Plague Tale: Innocence chystají něco nového. Rozsáhlé změny v DayZ. Returnal má zvládat 4K při 60 snímcích za sekundu s ray-tracingem.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Cyberpunk 2077 se vrátil mezi nejprodávanější hry ve Velké Británii. Akční RPG od CD Projektu RED se za minulý týden umístilo na desátém místě. Přitom ze žebříčku Cyberpunk 2077 praktiky zmizel po vydání loni v prosinci. Jak se zdá, aktualizace pomáhají a hráči mají větší chuť se pustit do dobrodružství v Night City. Na prvním místě je FIFA 21. Následuje Animal Crossing New Horizons, Mario Kart 8 Deluxe, Minecraft pro Switch, GTA 5, Monster Hunter Rise, Assassin's Creed Valhalla, Cyberpunk 2077 a Call of Duty Black Ops Cold War.

Přečtěte si také: Proč remake The Last of Us? Kdy uvidíme GTA 6? Lamborghini v Rocket League

- Tvůrci povedené akční adventury A Plague Tale: Innocence z Asobo Studio, kteří vytvořili také Microsoft Flight Simulator, shánějí zkušené animátory pro svůj další projekt. Víme, že Asobo Studio a Focus Home Interactive pracují na nové hře, ale nevíme, zda tento projekt může být pokračování A Plague Tale: Innocence. Od nových animátorů jsou požadovány zkušenosti s vývojem AA nebo AAA titulů a vynikající znalosti anatomie. Z dalších detailů se zdá, že hra bude klást důraz na příběh a animace postav.

- Petici za druhý díl Days Gone podepsalo více než 60 tisíc fanoušků. Autoři petice požadují 75 tisíc podpisů, aby ukázali Sony, že o Days Gone 2 je zájem. Iniciativu hráčů ocenil Jeff Ross, tvůrčí ředitel původního Days Gone.

- Na Steamu existují účty, které mají v knihovně více než 25 tisíc her. Tuto zajímavost odhalil patch z 19. 4., který opravuje potenciální fatální chybu pro uživatele s přibližně 25 000 a více hrami. Podle analytické služby Steamladder se tři uživatelé mohou pochlubit těmito čísly: dwight schrute z USA, Sonix z Číny a gt4 z Ruska. Brzy může metu překročit Stuntman PixelJudge.com (aktuálně 24 371 her). Žebříček SteamDB se mírně liší. V současné době Steam nabízí 51 189 her. To znamená, že držitelé rekordu vlastní více než polovinu titulů nabízených na Steamu.

- Městská survival strategie Frostpunk oslavuje třetí narozeniny. Hra dosáhla třech milionů prodaných kopií. V rámci oslav dochází k vydání rozšířeného soundtracku, který je zdarma k dispozici všem majitelům Season Passu na Steamu a brzy bude přidán do streamovacích služeb. Současně dochází ke slevě u hry i dodatečných balíčků a plánuje se vydání soundtracku na vinylu.

Přečtěte si také: Mapa Verdánska v Call of Duty: Warzone zničena atomovým výbuchem

- Google Stadia byla rozšířena o předplatné Ubisoft+. Bez nutnosti mít Stadia Pro účet si mohou fanoušci vychutnat plné verze her od Ubisoftu, mimo jiné Assassin's Creed Valhalla, Odyssey, Origins, Syndicate a Unity, Far Cry 5 a Far Cry New Dawn, Immortals: Fenyx Rising, Monopoly Plus, The Crew 2, The Division 2, Ghost Recon Breakpoint a Wildlands, Trials Rising nebo všechny tři díly Watch Dogs.

- Digital Foundry porovnávají PlayStation verze demoverze Resident Evil Village. Mimo jiné se zjistilo, že PlayStation 5 načte hru za pouhé dvě sekundy. Na PS4 Pro a PS4 načtení trvá 30 sekund. Bez ray-tracingu ve 4K si hra na PS5 drží 60 snímků za sekundu, zatímco s ray-tracingem má běžet na 45 snímků, ale často běží kolem 60 snímků.

- Nová aktualizace DayZ přináší rozsáhlé změny v boji proti hráčům i infikovaným. Vyniknout má herní styl každého hráče a jeho strategie. Patch 1.12 zahrnuje změny střelných zbraní, střeliva a ochranných pomůcek. Navíc přidává nové zbraně a předměty. Infikovaní mají nyní reagovat o něco pomaleji na zvuky, což má umožnit se snáze vyhnout boji ve stealthu. Infikovaní vás rovněž přestanou pronásledovat, když se jim ztratíte z dohledu, a nebudou útočit na hráče v bezvědomí.

- Podpora ray-tracingu pro Chivalry 2 bude později. Mezitím bude mít hra podporu ovladače DualSense u PlayStation 5 verze a společně s Xbox Series X/S verzí nabídne tři vizuální režimy. Ray-tracing bude při 30 snímcích za sekundu. Zvolit si ale budete moci snímky a dostat se až na 60 FPS s deaktivací ray-tracingu. K dispozici bude i režim pro odemčenou snímkovou frekvenci.

Přečtěte si také: Druhá řada seriálu Zaklínač je natočena

- Mobilní motokárové závody Mario Kart Tour za 18 měsíců vydělaly 200 milionů amerických dolarů a zaznamenaly 200 milionů stažení, vyplývá z dat společnosti Sensor Tower. Počet stažení se meziročně zpomalil, ale výdělky zůstaly stabilní. Hra byla spuštěna v září/septembri 2019 a na konci téhož roku byla nejrychleji stahovanou hrou Nintenda na chytrých telefonech.

- PlayStation 5 exkluzivita Returnal má zvládat rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu se zapnutými ray-tracing efekty. Alespoň to takto bylo uvedeno ve videu od portugalské Sony. Od té doby je ale video soukromé. Nevíme, zda půjde o nativní nebo dynamické 4K.