Největšímu a nejnákladnějšímu projektu v historii polského CD Projektu RED se věštil úspěch na všech frontách. Reklamní masírka před vydáním zafungovala skvěle a firma podle všeho očekávala prodeje kolem 30 milionů kusů. Pak ale přišlo vydání a k hráčům se dostala velmi špatně optimalizovaná hra, jež měla velké problémy zejména na konzolích PlayStation 4 a Xbox One. Sony dokonce stáhla PS4 verzi z prodeje na PlayStation Store. Nyní hru nedoporučuje hrát na základní PS4, ale na PS4 Pro nebo PS5.

V pátek Cyberpunk 2077 oslavil rok od vydání. Titul je v mnohem lepším stavu, ale před vývojáři je stále hodně práce. Příchod dalšího velkého patche a dlouho očekávané next-gen aktualizace má zajistit, že akční RPG bude v mnohem lepším stavu. Vedení tvůrců Zaklínače možná očekává, že právě tohle nakopne prodeje, ale analytici jsou skeptičtí.

Vyplývá to z jejich nového předpokladu. Analytici odhadují, že Cyberpunk 2077 dosud prodal 17,3 milionu kopií. To je samozřejmě skvělý výsledek pro jakoukoli hru, ale v tomto konkrétním případě je to mnohem méně, než CD Projekt RED očekával – očekávalo se 30 milionů. Sami analytici snížili svou předpověď o 65 procent.

Stav hry se zkrátka na prodejích podepsal. Zatímco za tři týdny roku 2020 se prodalo 13,7 milionu kopií, tak za celý rok 2021 se odhaduje pouze 4,2 milionu. Tento odhad byl stanoven ještě před odkladem next-gen aktualizace na rok 2022.

Analytici neočekávají výrazný nárůst po vydání next-gen aktualizace, protože nějakých 7 milionů hráčů již Cyberpunk 2077 vlastní a upgrade obdrží zdarma. Potenciální růst prodejů vidí s vydáním prvního velkého rozšíření, ale o něm zatím CD Projekt RED neposkytl žádné informace. Pravděpodobně se ho dočkáme na konci příštího roku.

Prodeje Cyberpunku 2077 má táhnout PC verze, které se prodalo více než PS4 a Xbox One verzí dohromady.

Uvidíme, kdy CD Projekt RED vydá zprávu o dalších prodejích Cyberpunku 2077. Možná v Polsku čekají na milník v podobě 20 milionů.

I přes skeptickou náladu analytiků v CD Projektu RED věří, že Cyberpunk 2077 bude v budoucnu považován za velmi dobrou hru. Mírně tomu nahrávají stále lepší uživatelské recenze na Steamu.