Když studio CD Projekt RED oznámilo, že se dnes uskuteční nový stream související s Cyberpunkem 2077, rázem se rozjelo hned několik vln spekulací spojených s tím, na co už nějakou dobu čekáme. A to nejen v souvislosti s nativní next-gen verzí pro konzole PlayStation 5 a Xbox Series X|S. Nyní ale můžeme přestat spekulovat, protože máme konečně lepší představu o tom, na čem CD Projekt RED pracoval v posledních měsících.

Během přenosu na Twitchi jsme mohli vidět vůbec první záběry z hraní next-gen verze Cyberpunku 2077, přičemž během plnění vedlejšího úkolu Zakázka: Nevhodný zabiják postupně došlo na ukázku pořízenou na konzolích PlayStation 5, Xbox Series S a Xbox Series X. Další, podstatně delší ukázky z PS5 a Xboxu Series X posléze vyšly na YouTube a nejen tato videa lákají na podporu 4K rozlišení s dynamickým škálováním, ray-tracing, rychlejší načítání a další vizuální a technická vylepšení.

Next-gen upgrade je přitom součástí patche 1.5, jenž přináší i další novinky a bezplatné přídavky, které budou dostupné na všech platformách. Vývojáři kupříkladu přepracovali stromy perků a některé perky dokonce zahodili a vyměnili za nové, které mají být zajímavější. To bude mít za následek, že jakmile po stažení nového patche zapnete hru a nahrajete dřívější uloženou pozici, budete moci veškeré body perků znovu přiřadit jakkoliv se vám zachce. K úpravám došlo také v oblasti jízdního modelu, a to jak v případě aut, tak motorek, stejně tak byl zlepšen výhled zpoza volantu při řízení při pohledu z první osoby a přidán neonový rám na kola všech motorek.

Chodci i vozidla v provozu nově lépe reagují na chování hráče. Pokud začnete kolem sebe střílet, může se stát, že na vás někdo z davu vystartuje. Auta zase snadno začnou ujíždět pryč v panice. Díky patchi 1.5 mohou také hráči pozorovat lepší barevné rozlišení různých druhů aktivit na mapě nebo intuitivnější rozhraní pro přeskakování času. Dobrou zprávou pak je, že v různých denních dobách lze na ulicích pozorovat odlišnou míru provozu a života chodců.

Změny k lepšímu bude možné pozorovat i v oblasti herní ekonomiky, výbavy, lootu, uživatelského rozhraní (nyní je možné třeba odmítat holohovory) nebo soubojů. Ty byly také přepracovány a jednou z nejviditelnějších novinek má být praktičtější vrhání nožů. Zcela nový obsah, který Cyberpunk 2077 obohatí zásluhou bezplatných DLC, pak zahrnuje novou útočnou pušku Umbra a samopal Guillotine, stejně jako další zaměřovače a úsťové brzdy. Nové zbraně v různých barevných variantách a příslušenství se objeví v nabídce obchodníka Wilsona během první kapitoly hry, konkrétně po setkání s Takemurou, přičemž při první návštěvě uvidíte většinu obsahu nových bezplatných DLC. Při dalších návštěvách vás čeká náhodně generovaný sortiment.

Další z nových bezplatných DLC, které dorazí jako součást patche 1.5, je možnost bezplatně změnit vzhled V uprostřed hraní, a to ve vašem bytě a s využitím zrcadla. A co víc, jakmile se do dodatečné vizuální úpravy postavy pustíte, budou k vám k dispozici nejen možnosti, které jsou součástí hry už od vydání na konci roku 2020, ale také zbrusu nové vlasy či možnosti make-upu.

Asi nejvýraznější bezplatné DLC však souvisí s úpravou vašeho bytu. Na počítači, třeba přímo v bytě V, můžete navštívit novou webovou stránku, která nabízí výběr 6 různých vizuálních stylů obydlí hlavní postavy. Samozřejmě za určitý poplatek, takže jestli chcete mít byt laděný do růžova, není to problém. A pokud by vám již existující prostory nevyhovovaly, můžete si pronajmout celkem 4 nové byty, z nichž každý se nachází v jiné části Night City. Navíc je nemusíte vybírat na webu, lze na ně narazit samovolně během hraní a zkoumání města. I tohle všechno bude každopádně přístupné už v průběhu první kapitoly Cyberpunku 2077.

To ale není všechno. Tvůrci vylepšili možnosti romance. Když s určitým partnerem pokročíte ve vztahu dostatečně daleko, můžete využít jeho nebo její byt jako bezpečné útočiště. Místa, v nichž žijí společníci a partneři V, však byla vylepšena o nové možnosti, třeba o možnost vzbudit se hned vedle dané postavy, jakmile využijete možnost spánku. Takových detailů a skrytých novinek však má být k dispozici po stažení patche Cyberpunku 2077 celá řada, a to napříč hrou. Patří mezi ně i poslední bezplatný přídavek, jenž obohatí fotografický režim o nové pózy, které se vztahují na Johnnyho Silverhanda, pokud za něj zrovna hrajete v jedné ze vzpomínkových pasáží. Potěší i benchmark dostupný na PC. Díky němu lze snadno otestovat výkon hry při určitém nastavení.

Ještě před zahájením přímého přenosu se přitom spekulovalo o tom, že CD Projekt RED zveřejní nový patch a next-gen upgrade již dnes. Tyto spekulace se potvrdily, takže pokud už Cyberpunk 2077 vlastníte, můžete začít stahovat právě teď. Zatímco upgrade je samozřejmě k dostání jen na PS5 a Xboxu Series X|S, samotný patch je určen i pro PC, PS4, Xbox One a Stadii. Jen pozor, bez ohledu na platformu jde o pořádného macka o velikosti několik desítek GB. Na GOG.com má kupříkladu 47 GB. Podrobnosti o tom, co tak objemný balík dat nabízí, najdete na oficiálním webu hry v kompletním přehledu změn.

Jestliže o koupi Cyberpunku 2077 teprve uvažujete, může vám rozhodování usnadnit nový trial dostupný ve verzi pro PS5 a Xbox Series X|S. Trial vám umožňuje testovat hru po dobu pěti hodin a jakýkoliv postup se přenese do plné hry, pokud si ji pořídíte na stejné platformě. Dostupnost trialu je však časově omezená a bude ho možné stáhnout pouze po dobu následujících 30 dnů.