E3 skončila a po internetu se začínají objevovat další informace z prezentací pro novináře za "zavřenými dveřmi". Metoda zavřených dveří je velmi oblíbená pro takzvaná "hands-off" dema, kdy hrají před novináři hru sami vývojáři a předvádějí základní koncept. CD Projekt RED přivezl do Los Angeles hodinovou ukázku svého nadcházejícího RPG Cyberpunk 2077 a při poskládání informací všech zúčastněných médií si můžeme poskládat o hře nějaký ten obrázek.

Tvůrci změnili pohled ze třetí osoby na první z dobrého důvodu

Pokud jste náhodou přehlédli hádku CD Projektu RED s fanoušky na twitteru, vedla se celkem velká diskuze, zda se dočkáme pohledu ze třetí osoby. Fanoušci argumentovali, že pokud budou vyvíjet postavu, tak na ní chtějí vidět. CD Projekt se zase nechal slyšet, že příležitostí modifikovat svou postavu a následně vidět její modifikace bude dost. Možnosti vývoje postavy jsou samozřejmě zahaleny tajemstvím, ale už nyní víme, že kromě plejády zbraní, bude k dispozici výběr pohlaví, jisté augmentace ovlivňující schopnosti i kompletní vizáž.

Ačkoli hra obsahuje střílecí sekvence, nejedná se primárně o střílečku, jak některá média tvrdí. Termín FPP se skutečně na herní scéně používá pro first-person perspective, jenže to není tak populární zkratka a tak hodně lidí byla zmatena, že Cyberpunk 2077 bude jako DOOM, Quake, Call of Duty či Battlefield, když má ale mnohem blíže k sérii Dishonored či rovnou The Elder Scrolls.

Velký otevřený svět inspirovaný společenskou hrou na hrdiny Cyberpunk 2020

Není žádným tajemstvím, že je hra Cyberpunk tvořena s vědomím tvůrce Mike Pondsmitha, který se zasadil o původní předlohu Cyberpunk 2020 z roku 1988. A podobně jako základní pravidla stolního RPG, i v počítačové verzi dostaneme prostor prozkoumávat obrovský svět, plnit různé questy a vylepšovat postavu nejen pomocí levelového systému, nýbrž za pomocí perků, které se dynamicky přizpůsobují vůči tomu, jak budeme hrát.

CD Projekt RED ale nebude tupě implementovat věci z originální předlohy. Tohle je jejich hra od základu. Jejich příběh. Jejich pravidla. O tom, jak přesně svět bude fungovat se dozvíme až z dalších ukázek. Už nyní je ale jisté, že součástí budou zběsilé honičky ve futuristických autech. Neočekáváme nic víc a nic méně než moderní městskou akci. A protože se jedná o CD Projekt RED, dovolíme si tvrdit, že bude vytvořena tak, jak jsme ji ještě neviděli. Rozhodně nevěříme klepům, že půjde jen o další GTA.

Nahota není žádný problém

V ukázkach se objevila dle různých redaktorů i kompletní nahota. Víme tedy to, že půjde skutečně o hru hlavně pro dospělé. Což sice bylo jasné od začátku, ale jde spíše o to, že sex a erotika není pro polské autory zakázané ovoce. Ve hře můžete mít sex na jednu noc, nebo budovat vztahy mezi postavami dlouhodobě. Na první pohled si tak drží tým integritu, která nepodléhá cenzuře. CD Projekt RED ale upozorňuje, že v žádném případě nepůjde o pornografii.

Nahota v jejich hrách má vždy důvod. Téma Cyberpunku, tedy i rebelské korporátní společnosti, je zkrátka přímo vybízející k realizování různých scénářů, které si hrají se sexualitou. Ostatně, série Zaklínač měla celou desítku erotických scén, které krásně vyobrazily vášeň probíhající mezi postavami. Přítomnost scén obohatila zasazení postav do živého světa a rozhodně nepůsobily účelově.

Připravte se každopádně na plno krve, vybraného násilí, sprostých slov i přímé brutality.

Obrovský výběr aktivit a rozhodnutí

Jedním z důvodů, proč vývoj Cyberpunku trvá tak dlouho jsou desítky možných interakcí nejen s postavami, ale i s prostředím. Nejde o to jen vytvořit různé obchody a řadu NPC, které vám budou k užitku. Celé město Night City bude ovládat obří umělá inteligence, která dynamicky mění situace - dle denní doby i dle vašich rozhodnutí.

Jednou z novinek je interaktivnější systém rozhovorů, který by měl být dynamičtější, než u kterékoliv CD Projekt RED hry. Dialog vám nemá blokovat ovládání, takže i během řešení různých rozhovorů můžete kombinovat předměty, koukat jinam, třeba i bojovat, přičemž dialogové okno s výběrem možností se objevuje vždy jen ve chvíli, kdy na jistou postavu máte čas. Hra se tak točí kolem vás a vy se nemusíte přizpůsobovat jako hráči systému. Tato volnost si však vybere svou daň, neočekávejte velký počet řešení situací. V průměru by měl mít každý quest kolem 3-5 různých konců.

Shrnutí

Už nyní se ví, že Cyberpunk 2077 bude obrovskou hrou. Zde jen krátké shrnutí.

  • Hra se ovládá z pohledu první osoby a jedná se o RPG
  • Datum vydání zatím není známé
  • Odehrává se v Night City ve velkém otevřeném světě
  • Dialog mezi postavami probíhá asynchronně
  • Je možné budovat dlouhodobější vztahy, ale i vztahy na jednu noc
  • Ve hře budou desítky možných upgradů postavy
  • Bude možné tvořit vlastní zbraně, včetně některých schopností
  • Dle všech současných informací, Cyberpunk je hra pro jednoho hráče
  • Více informací přineseme z Gamescomu 2018

Jaký názor máte na Cyberpunk 2077 vy? Podělte se o vaše dojmy do komentářů.